ALERTĂ. Tudorel Toader, Aşteptat La Parchet !

Ministrul Justişiei, Tudorel Toader, s-a ales cu dosar penal pentru abuz în serviciu, după ce sindicatele din Penitenciare au făcut o plângere la Parchetul General. Procurorii au început deja urmărirea penală „in rem”, adică au descoperit faptele şi nu persoanele. În următoarele săptămâni, Tudorel Toader va fi chemat la Parchet pentru a da declaraţii în legătură cu acuzaţiile pe care i le aduc angajaţii din penitenciare.
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a anunțat că susține protestele declanșate de către consilierii de probațiune pe fondul lipsei de soluții concrete pentru rezolvarea unor probleme legate de deficitul de personal, calitatea precară a condițiilor de muncă și discriminări salariale.

„Tergiversarea rezolvării acestor probleme subminează sistemul de justiție în ansamblu, practic fiecare componentă fiind afectată de o abordare similară din partea ministrului Justiției, domnul Tudorel Toader și a interpușilor domniei sale la conducerea serviciilor de probațiune și penitenciare subordonate”, susţin sindicatele din Penitenciare.

Nici sistemul de probațiune și nici cel penitenciar nu pot funcționa eficient în condițiile unui deficit sever de personal raportat la numărul și complexitatea cazurilor gestionate, dar și a volumului în creștere al activităților presupuse de asigurarea supravegherii pe durata executării unor sancțiuni penale, în libertate sau în detenție.

Sindicaliştii mai acuză că discriminările salariale și calculul eronat al unor drepturi salariale par a fi o constantă instituțională la nivelul Ministerului Justiției și a instituțiilor subordonate, interpretarea legilor fiind de foarte multe ori arbitrară iar rezolvarea problemelor de această natură fiind posibilă, în lipsa unui dialog real, doar în instanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *