Algeria: Judecătorii refuză să supervizeze alegerile dacă participă Bouteflika

Peste 1.000 de judecători algerieni au anunţat că vor refuza să supervizeze alegerile prevăzute luna viitoare dacă preşedintele Abdelaziz Bouteflika participă, una dintre cele mai mari lovituri la adresa liderului în vârstă de 82 de ani de când au început protestele în ţară în urmă cu peste două săptămâni, relatează Reuters.

Într-un comunicat, judecătorii au adăugat că au format o noua asociaţie. Bouteflika s-a întors duminică în Algeria după ce a fost supus unui tratament medical în Elveţia.

Zeci de mii persoane din toate clasele sociale demonstrează de trei săptămâni împotriva deciziei sale de a candida pentru un al cincilea mandat în aprilie, respingând un sistem politic învechit dominat de veterani ai unui război de independenţă împotriva Franţei încheiat în 1962.

Protestatarii i-au respins oferta de a-şi limita mandatul dacă va câştiga votul.

În cel mai clar indiciu de până acum că generalii simpatizează cu protestatarii, şeful Statului Major a declarat că armata şi poporul au o viziune unită a viitorului, a relatat televiziunea de stat. General-locotenentul Gaed Salah nu a menţionat tulburările.

Cu câteva ore înainte de sosirea lui Bouteflika, partidul său aflat la putere, FLN, a cerut tuturor părţilor să colaboreze pentru a pune capăt crizei şi a promova reconcilierea naţională, potrivit Ennahar TV.

Preşedintele a fost rareori văzut în public după un accident vascular cerebral în 2013. În aprilie, el a apărut la Alger într-un scaun cu rotile.

Bouteflika se află la conducerea Algeriei din 1999. Condiţia sa fizică pentru a mai rămâne la putere a fost pusă sub semnul întrebării încă de la scrutinul din 2014, pe care l-a câştigat.

El este singurul preşedinte din Africa de Nord care a scăpat de revoltele prodemocraţie din timpul Primăverii Arabe, începute în Tunisia vecină în 2010.

La acel moment, guvernul său a reuşit să limiteze protestele prodemocraţie prin promisiuni de reformă şi de creşteri salariale, finanţate din veniturile din petrol şi gaze ale ţării.

Însă în ultimii ani, situaţia financiară a Algeriei a fost afectată la rândul său de scăderea globală a preţurilor la petrol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *