Alianţa de opoziţie din Turcia se destramă cu zece săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale

Alianţa de şase partide de opoziţie din Turcia s-a fracturat vineri în privinţa alegerii unui candidat comun pentru a-l înfrunta pe preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan la alegerile de la 14 mai, informează AFP şi Reuters.

Fondatoarea şi preşedinta Partidului Bun (IYI), Meral Aksener, a refuzat să susţină candidatura lui Kemal Kilicdaroglu, şeful CHP, principala formaţiune din această platformă, ales de cinci dintre cele şase partide. Partidul Bun este a doua cea mai importantă formaţiune a alianţei. Într-o alocuţiune televizată, Meral Aksener a spus că alegerea lui Kilicdaroglu, care urmează a fi oficializată luni, a rezultat din „mici calcule” contrare interesului general al Turciei.

„Începând de ieri, Masa celor Şase (supranumele alianţei – n.r.) şi-a pierdut capacitatea de a reflecta voinţa naţiunii”, a spus Aksener, citată de Agerpres. „Această alianţă nu mai este o platformă de bun simţ în care să se poată vorbi despre potenţiali candidaţi: ea a devenit un birou notarial care lucrează la aprobarea unui singur candidat”, a denunţat ea. Meral Aksener a făcut apel la primarii populari ai oraşelor Istanbul şi Ankara, Ekrem Imamoglu şi Mansur Yavas, ambii membri ai CHP, să candideze la prezidenţiale.

„Naţiunea vă iubeşte, naţiunea vă cere”, a spus ea la finalul unei reuniuni cu cadrele partidului său. Susţinându-l pe „preşedintele său” Kemal Kilicdaroglu, Yavas s-a declarat pregătit marţi să îşi îndeplinească „datoria” dacă alianţa i-o cere. Imamoglu şi-a exprimat clar sprijinul pentru o candidatură a preşedintelui CHP. Liderii celor şase partide de opoziţie s-au întâlnit joi, cu aşteptarea să cadă de acord asupra unui candidat comun, ce urma să fie Kilicdaroglu, însă după întâlnire s-au intensificat relatările despre neînţelegeri între formaţiuni.

Preşedintele Erdogan, la putere de 20 de ani şi candidat la un nou mandat, a anunţat miercuri menţinerea datei alegerilor prezidenţiale şi parlamentare la mijlocul lunii mai, în ciuda seismului de la 6 februarie, lăsând opoziţiei abia zece săptămâni să se organizeze şi să facă campanie. Cutremurul cu o magnitudine de 7,8 a devastat 11 provincii din sudul Turciei, făcând 45.000 de morţi, în timp ce 3,3 milioane de persoane au fost strămutate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *