Am fost în sala de operații cu Raluca Daniela Bîrsan, “medicul” cu 8 clase –EXCLUSIV

În 2014 a venit pe lume nepoțelul meu Vlăduț, la Spitalul Județean Ilfov. O sarcină cu ceva probleme, monitorizată, cu succes, de dr. Roxana Dragu. Atunci am cunoscut-o și pe Raluca Daniela Bîrsan, “rezidenta”.

La fiecare ecografie am fost prezentă, să văd ce mai face Vlăduț. Îl iubeam dinainte să-l cunosc. Dr. Roxana Dragu, un medic foarte ok, uman și, mai ales, disponibil, ceea ce, ca pacient, îți dă un sentiment de siguranță. Indiferent de oră, întotdeauna ne-a răspuns la telefon sau la mesaje.

Mult timp am crezut că este asistentă

Ei bine, la ecografii am cunoscut-o și pe “rezidenta” Raluca. Niciodată nu am știut cum o mai cheamă. Am aflat abia acum, din presă, în urma scandalului. Nu purta ecuson și nu s-a prezentat. Inițial am crezut că era doar asistentă și, multă vreme, am fost convinsă că o chema Getuța. Nu știu de ce. Probabil a strigat cineva prin cabinet vreo Getuță, și eu am crezut că este vorba despre ea. De fiecare dată, stătea cuminte pe un scaun, în timp ce dr. Dragu îi făcea ecografie fiicei mele, și scria, conștiincioasă, tot ceea ce îi dicta medicul. Nu manifesta nicio curiozitate să se uite pe ecograf, să întrebe ceva sau să facă vreo observație. De aceea am și crezut că este asistentă și nu își permite. Cu ceva timp înainte de naștere, fiind o sarcină cu probleme, fiica mea s-a internat. Atunci am aflat că cea despre care eu credeam că este asistenta Getuța  era, de fapt, “rezidenta” Raluca.

A ținut depărtătoarele

La cezariană, făcută de urgență, la 37 de săptămâni, am vrut să fiu în sală, să-l cunosc pe Vlăduț din prima lui clipă de viață. Am primit aprobarea, m-am echipat corespunzător și am trăit emoția, de neimaginat, de a asista la nașterea nepoțelului meu. În peste 20 de ani de presă am fost de multe ori în săli de operație, însă atunci am înțeles, pentru prima oară în viață, sensul expresiei “să plângi de fericire”. Operația a fost făcută, integral, de dr. Roxana Dragu. Ea a tăiat, ea a scos copilul, ea a cusut. “Rezidenta” Raluca doar îi ținea depărtătoarele în plagă.

Noroc că neonatologii erau medici

La o oră de la cezariană, Vlăduț s-a decompensat, a apărut o infecție puternică…Mă rog, vreau să uit ce a fost…Important este că a trecut și s-a terminat cu bine. Ideea este că am avut mare noroc că neonatologii chiar erau medici, așa că l-au salvat. Pentru că, bag de seamă, la cum stă situația în sistemul sanitar, dacă nu ajungi să te opereze vreun instalator, zugrav, parcagiu sau mai știu ce alt “medic”, ci unul care chiar a absolvit, pe bune, Facultatea de Medicină, chiar te poți considera norocos.

“Rezidenta” venea, zilnic să vadă operația

Vlăduț a stat ceva vreme în spital, după naștere, și, evident, noi cu el. După ce petreci aproape o lună într-un spital, te mai familiarizezi cu lucrurile, mai legi prietenii cu personalul. Pe acolo se zvonea că “rezidenta” Raluca ar fi absolvit “Titu Maiorescu”. Dacă ar fi fost real, ar fi fost minunat, pentru că asta ar fi însemnat, totuși, că este medic. Era ușor arogantă cu asistentele, avea un ton superior, destul de autoritar și nu manifesta nicio reținere în a da ordine. Deși dr. Roxana Dragu venea, zilnic, să vadă operația fiică-mii și să îi schimbe pansamentul, venea, mai târziu, și “rezidenta”, să o vadă și ea. Într-o seară, dr. Dragu ne-a anunțat că urmează, a doua zi, să-i scoată firele de la cezariană. Dimineață, a trecut “rezidenta” să vadă operația. Palpa cam brutal plaga, ceea ce nu prea mi-a plăcut, și nu am văzut să facă asta dr. Dragu. De teamă să nu-i scoată “rezidenta” firele, pentru că dr. Dragu era în sală, apăruse o urgență și opera, l-am căutat pe dr. Tarig Masawi și l-am rugat, deși nu era pacienta dânsului, dacă poate să-i scoată firele fiicei mele. Un om de un profesionalism desăvârșit și de o blândețe pe care și-ar dori toate pacientele să o găsească la medicii lor, dr. Tarig Masawi a acceptat. Pe la prânz, a venit iar “rezidenta” Raluca, să mai vadă operația, dar nu a mai fost cazul, pentru că firele erau deja scoase.

I-a plăcut cum sună “doctor”

Habar nu am cum a reușit să păcălească Raluca Daniela Bîrsan pe toată lumea și să ajungă să lucreze într-un spital de stat, deși ea a absolvit doar 8 clase. Tu, ca pacient, când vezi, cum se zice, prăvălie cu firmă, crezi că lucrurile sunt în regulă, totul este legal iar oamenii ăia chiar sunt ceea ce pretind că sunt. A țintit sus, altfel își falsifica și ea o diplomă de pedichiuristă, ceva…Dar, probabil, suna prea frumos “domnișoara doctor”, așa că s-a simțit precum câinele în fața măcelăriei și nu s-a putut abține. Poate, din neștiință de carte, evident, s-a gândit că, după o vreme, totul devine rutină și se va descurca și, cine știe, până la urmă poate va ține figura și va rămâne…medic. Ei bine, nu! În medicină nu există rutină, iar în ginecologie nu există doar nașteri, avorturi și cezariene.  Există protocoale operatorii, dar fiecare caz are particularități, iar aici intervin priceperea și experiența medicului. Organele noastre nu arată, în realitatea, chiar ca în manualul de anatomie. Dacă ești novice și asiști la operație, categoric nu vei înțelege nimic din ceea ce se vede în incizia făcută de medic. Și sânge. Mult sânge. Dacă nu ești medic, și nu te pricepi, ai șanse maxime să omori pacientul.

Sunt mămici care susțin că “rezidenta” le-a cusut cezariana

Însă, după izbucnirea acestui scandal, am fost complet șocată de unele păreri citite de diverse grupuri de pe Facebook. În afara celor care se declară revoltate de această situație, de mămici care susțin că Raluca le-a cusut la cezariană, am întâlnit și multe reacții ce nu te pot duce cu gândul decât la prostie fără margini și bigotism. Există voci care, oarecum, o apără: “lasă că nu a omorât pe nimeni”, “chiar dacă nu avea școală, avea un dar de la Dumnezeu” etc. Fraților, a trecut vremea în care femeile nășteau în spatele șurii, ca mama lui Winnetou în spatele cortului. Când se naște un copil, toată lumea îți urează “Să-ți trăiască!”. Deși bebelușul este sănătos tun, ei, totuși, îți urează…De unde vine asta? Categoric, din vremea în care se năștea acasă, cu moașa satului, adică o femeie total lipsită de calificare și fără cunoștințe medicale, care făcea și ea ce se pricepea, așa că s-a împământenit expresia “Să-ți trăiască!”, pentru că șansele de supraviețuire ale noilor născuți erau mult diminuate.

Verificările, o necesitate

Am fost șocată de apariția acestui scandal, legat de un om pe care îl cunosc și pe care îl credeam cu totul altcineva. Este revoltător cum semi-analfabeții țintesc tot mai sus, au năzuințe înalte, dar nu le place deloc școala. Vor să ardă etape și să se bucure doar de rezultat. Și atunci, recurg la ilegalități, ca în cazul de față. Numai o minte bolnavă și-ar fi putut imagina că această situație, care deja dura de ceva vreme, va putea ține la infinit. Pe de altă parte, sunt atâția oameni cu diplome cumpărate, în orice domeniu, încât ar fi imposibil să-i descoperi pe toți. Însă în medicină, unde ai în mână vieți omenești și, nu de puține ori, mergi pe sârma aceea subțire care desparte lumea de aici de cea de dincolo, chiar cred, cu tărie, că ar trebui făcute verificări temeinice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *