Ambasadorul Rusiei la București, despre federalizarea Republicii Moldova: Modelul există în lume și e viabil

Ambasadorul Rusiei la București și fost reprezentant al Moscovei la Chișinău, Valeri Kuzmin, a comentat, miercuri, situația politică explozivă de la Chișinău și, implicit, lupta acerbă pentru putere dintre oligarhul Vlad Plahotniuc și noul guvern condus de Maia Sandu.

Kuzmin, care a fost și ambasador la Chișinău, a subliniat faptul că poziția oficială a Kremlinului e „foarte clar exprimată de Ministerul de Externe rus pe 10 iunie”.

Diplomatul a punctat și faptul că actuala coaliție de guvernare din Republica Moldova, formată din socialiștii președintelui Dodon și forțele proeuropene conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, are atât sprijinul Uniunii Europene, cât și al Moscovei, precizând că SUA „nu par să se opună” noului Executiv.

În ceea ce priveşte politica strategică pe termen lung a Rusiei faţă de Republica Moldova, Valeri Kuzmin a menţionat că aceasta reflectă strategia generală a Rusiei, care recunoaşte nevoia de conciliere şi cooperare. Kuzmin a menţionat că nu trebuie antagonizate „procesele de integrare” care au loc în vestul şi în estul Europei. Ambasadorul rus a ţinut să sublinieze că Bruxellesul nu critică abordarea Rusiei, dar atitudinea din teren dovedeşte o poziţie diametral opusă.

Kuzmin a mai menţionat că coaliţia de guvernământ formată în Republica Modova între socialiştii lui Dodon şi proeuropenii ACUM are atât susţinerea Uniunii Europene, cât şi a Rusiei, iar Washingtonul nu se opune.

„Credem că exită o mişcare generală de eliminare a regimurilor conduse de oligarhi”, a precizat ambasadorul. „Situaţia din Moldova este o şansă de aur pentru Bruxelles de a confirma că nu este împotriva conceptului nostru de complementaritate”.

Întrebat de către un reporter ce părere are despre noţiunea de federalizare a Republicii Moldova, expusă de Dodon într-o înregistrare, diplomatul rus a menţionat că modelul nu trebuie exclus, pentru că există multe ţări care au avut succes cu acest tip de administrare teritorială, dând exemplu Germania, SUA, Rusia, Malaysia, India, dar că poporul moldovean este cel care trebuie să-şi aleagă viitorul.

„Modelul există în lume și e viabil. Cât despre Moldova – ei (moldovenii, n.r.) decid”, a declarat Kuzmin.

Rusia a salutat, luni, 10 iunie, formarea noului guvern în Republica Moldova şi s-a declarat deschisă cooperării cu acesta în vederea restabilirii unor relaţii bilaterale reciproc avantajoase, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe rus.

„La Moscova este salutată formarea în Republica Moldova a coaliţiei de guvernare şi guvernului. Suntem deschişi cooperării cu organele de conducere alese democratic ale Republicii Moldova pentru restabilirea relaţiilor ruso-moldoveneşti reciproc avantajoase în diferite domenii, în conformitate cu Tratatul de prietenie şi cooperare din 2001”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *