Ambasadorului chinez în Marea Britanie îi este interzisă intrarea în Parlamentul de la Londra

Ambasadorul Chinei în Marea Britanie, Zheng Zeguang, a fost anunţat că îi este interzisă intrarea în Parlamentul de la Londra atâta timp cât rămân în vigoare sancţiunile impuse de Beijing împotriva unor parlamentari britanici.
Zheng Zeguang trebuia să participe miercuri la o recepţie în Camera Comunelor, găzduită de grupul parlamentar pentru China. Ambasada Chinei a răspuns spunând că decizia este una „condamnabilă şi laşă” care poate dăuna intereselor ambelor ţări.

„Acţiunea josnică şi laşă a anumitor persoane din Parlamentul Britanic de a obstrucţiona schimburile şi cooperarea normală dintre China şi Marea Britanie pentru câştiguri politice personale este împotriva dorinţelor şi dăunătoare intereselor popoarelor din ambele ţări” a transmis un purtător de cuvânt al ambasadei chineze. Interdicţia vine într-un moment în care tensiunile dintre cele două guverne sunt mari. În martie, China a impus interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor pentru şapte parlamentari pe care i-a acuzat că au răspândit minciuni despre Beijing, scrie BBC.

Decizia Beijingului vine ca răspuns după ce Regatul Unit a impus sancţiuni împotriva oficialilor chinezi pentru încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang. În ciuda acestui fapt, grupul parlamentar pentru China a decis să-l invite pe Zheng la recepţie, măsură respinsă însă de conducerea Camerei Comunelor în urma unor proteste din partea parlamentarilor sancţionaţi de China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.