Americanii au trimis întăriri kurzilor în estul petrolier al Siriei. Rusia acuză SUA de ”banditism internaţional”

Washingtonul a anunţat că a trimis întăriri în partea de est a Siriei unde se află petrol, potrivit unui oficial de la Ministerul american al Apărării, iar un convoi militar care arbora steaguri americane a intrat sâmbătă în Siria din Irakul vecin, relatează AFP.

Acest oficial american a declarat pentru AFP că Washingtonul a început să-şi consolideze poziţiile în provinvia Deir Ezzor, unde se află principalele câmpuri petroliere siriene, în coordonare cu Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de combatanţi kurzi.

El a declarat, fără să facă alte precizări, că această desfăşurare militară vizează să împiedice ca gruparea Statul Islamic (SI) şi alţi actori să aibă acces la câmpuri petroliere în această regiune, controlată o perioadă de jihadişti.

Potrivit unui corespondent AFP aflat la faţa locului, un convoi de 13 vehicule militare americane a intrat în Siria din Irak şi s-a îndreptat sâmbătă către provincia vecină Hasakah (est).

Convoiul a trecut prin puncte de control ale regimului sirian, traversând oraşul majoritar kurd Qamishli (nord-est), a adăugat corespondentul AFP.

Aproximativ 200 de militari americani se află în prezent în post la Deir Ezzor.

Însă preşedintele american Donald Trump a ordonat retragerea forţelor americane de la frontiera de nord a Siriei, deschizând calea unei ofensive pe care Turcia a lansat-o la 9 octombrie împotriva forţelor kurde în regiune.

Trump declara săptămâna trecută că un ”mic număr” de militari americani urmează să rămână, cu toate acestea, în Siria, pentru a securiza câmpurile de hidrocarburi.

Rusia a acţionat sâmbătă acuzând Statele Unite de ”banditiam internaţional”.

”Ceea ce face Washingtonul în prezent – să confiţte şi să plaseze sub control armat câmpuri de petrol în estul Siriei – ţine pur şi simplu de banditism internaţional”, a denunţat Ministerul rus al Apărării.

Confruntări violente între rebeli sirieni proturci, susţinuţi de aviaţia turcă, şi forţe kurde susţinute de armata siriană s-au soldat cu 15 morţi sâmbătă, în contextul în care trupele regimului de la Damasc s-au desfăşurat în apropierea frontierei siriano-turce, relatează AFP.

”Confruntări armate au avut loc în zona situată între Tal Tamr şi Ras al-Ain şi s-au soldat cu 15 morţi, dintre care nouă sunt combatanţi proturci, iar şase (combatanţi din cadrul) FDS (Forţele Democratice Siriene)”, a declarat pentru AFP directorul Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) Rami Abdel Rahman.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat sâmbătă să ”gonească teroriştii” de la frontiera turco-siriană, dacă miliţiile kurde siriene nu se retrag din această zonă în termenul prevăzut de acordul încheieat de Ankara cu Moscova, relatează AFP.

”Dacă teroriştii nu se retrag în termenul de 150 de ore (începând de la 23 octombrie, ora 9.00 GMT, potrivit acordului), noi vom prelua controlul şi-i vom goni noi înşine”, a declarat el într-un discurs televizat, la Istanbul, referindu-se la combatanţii kurzi din cadrul Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG).

În virtutea acestui acord, încheiat marţi la Soci de Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, Moscova urmează ”să faciliteze retragerea” forţelor kurde şi a armamentului acestora dintr-o fâşie de 30 de kilometri lăţime, de-a lungul frontierei siriano-turce, în nordul-estul Siriei.

Ruşii şi turcii au prevăzut să înceapă misiuni comune de patrulare în această zonă după cele 150 de ore prevăzute în acord, care expiră marţi, la ora locală 18.00 (18.00, ora României).

Potrivit acestui memorandum ruso-turc, Turcia păstrează controlul asupra altei regiuni din nord-estul Siriei, cu o lungime de 120 de kilometri, în care armata turcă este deja prezentă şi al cărei control l-a preluat în cursul ofensivei lansate la 9 octombrie împotriva YPG.

În pofida ameninţării pe care a agitat-o, Erdogan a subliniat că Turcia şi-a atins, ”într-o mare măsură”, obiectivul creării unei ”zone de securitate” cu scopul de a se proteja de atacuri ale grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi combatanţilor kurzi din cadrul YPG, pe care Ankara îi consideră ”terorişti”.

Erdogan a îndemnat comunitatea internaţională să susţină Turcia în eforturile sale de a crea o ”zonă de securitate”, în vederea instalării în aceasta a unora dintre cei 3,6 milioane de refugiaţi sirieni pe care Ankara i-a găzduit de la începutul Războiului din Siria, în 2011.

El a avertizat din nou că, ”dacă nu există o susţinere faţă de proiectele pe care noi le dezvoltăm, pentru a permite întoarcerea a unuia până la două milioane (dintre aceşti refugiaţi), într-o primă etapă, atunci nu vom avea altă soluţie decât să ne deschidem porţile şi să-i lăsăm să se ducă în Europa”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *