Americanii susțin că Rusia a trimis specialişti în securitate cibernetică în Venezuela

Cele două avioane ale forţelor aeriene ruseşti care au aterizat duminică pe un aeroport din Venezuela ar fi avut la bord membrii ai forţelor speciale ruse, printre care şi specialişti în securitate cibernetică, a transmis un oficial guvernamental american, citat de Reuters.

Oficialul american a transmis că Statele Unite analizează încă situaţia, considerată de Administraţia de la Washington „o escaladare nechibzuită” a crizei din Venezuela.

Guvernul din Venezuela a confirmat aterizarea a două aeronave ruse şi a transmis că operaţiunea a fost autorizată de preşedintele Nicolas Maduro, dar nu a oferit mai multe detalii.

Mobilizarea personalului militar rus în Venezuela este percepută drept o încercare a Rusiei de a-l proteja pe Nicolas Maduro de o schimbare a regimului, a transmis sursa guvernamentală.

Ministerul de Externe rus a transmis marţi că prezenţa unor „spacialişti ruşi” în Venezuela face parte dintr-un acord militar de cooperare încheiat între cele două ţări, fără să ofere mai multe detalii.

Secretarul american de Stat Mike Pompeo a avut luni o discuţie telefonică cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, în care i-a transmis că Administraţia de la Washington „nu va ignora” faptul că Administraţia de la Moscova îl susţine pe Nicolas Maduro.

Liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, sprijinit de peste 50 de ţări – printre care Statele Unite -, a afirmat marţi că prezenţa militarilor ruşi în Venezuela reprezintă o încălcare a Constituţiei, transmite AFP.

„Se pare că (guvernul lui Nicolas Maduro) nu are încredere în proprii militari, pentru că aduce alţii din străinătate (…) Încalcă din nou Constituţia”, a declarata Juan Guaido în faţa parlamentului, singurul organ controlat de opoziţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.