Americanii vor avea nevoie de vize pentru spaţiul Schengen din 2021

Uniunea Europeană a anunţat vineri că din 2021 cetăţenii Statelor Unite vor avea nevoie de vize pentru a călători în spaţiul Schengen.
Americanii trebuie să posede un paşaport valabil, de un card de credit sau de debit şi de o adresă de e-mail pentru a solicita o viză ETIAS (European Travel Information and Authorization System), informează site-ul www.etiasvisa.com. Minorii vor avea nevoie doar de paşaport şi de înscrierea în ETIAS.
În prezent, cetăţenii SUA nu au nevoie de vize pentru sejururi mai scurte de 90 de zile în spaţiul Schengen.
„La fel ca şi alte ţări şi regiuni din lume, Europa a decis recent să îşi amelioreze sistemul de securitate pentru a evita orice alte probleme cu migraţia ilegală şi terorismul”, arată site-ul ETIAS.
Uniunea Europeană a anunţat că din 2021 cetăţenii Statelor Unite, care nu avea nevoie de vize pentru a călători în Spațiul Schengen, vor trebui să mai treacă printr-un filtru de control
Vara trecuta, Uniunea Europeana a anunțat că începând cu anul 2021, va cere cetățenilor din țările care nu au nevoie de vize pentu a călători în Spațiul Schengen, inclusiv din Statele Unite, să solicite o autorizație pentru a vizita statele membre. Procesul va avea loc prin intermediul Sistemului european de informare și autorizare a călătoriilor, un sistem online automatizat menit să consolideze controalele de securitate asupra vizitatorilor.
Procesul va costa aproximativ 8 dolari și nu va dura mai mult de 10 minute, potrivit Comisiei Europene. Răspunsurile vor fi verificate de Interpol și de alte baze de date de securitate, iar potențialii călători vor primi o aprobare sau respingere prin e-mail în doar câteva minute sau până la patru săptămâni.
Astfel, UE introduce sistemul ETIAS (European Travel Information and Authorization System) care este reciprocitatea pentru ESTA (Electronic System for Travel Authorization) pe care și cetățenii UE, din țări membre ale programului Visa Waiver (în general din spațiul Schengen) au nevoie să o parcurgă pentru a putea intra în Statele Unite.
ETIAS și ESTA practic sunt sisteme de pre-verificare și pre-autorizare ale călătoriei, nu chiar sistem de eliberare de vize propriuzise. Sunt doar niște măsuri de siguranță pe care țările și le iau atunci când sunt vizitați de cetățeni străini.
ETIAS-ul introdus de Uniunea Europeană se aplică nu doar cetățenilor din SUA, ci tuturor țărilor care nu sunt membre UE și nu au nevoie de o viză adevărată pentru a intra în spațiul Schengen ( Albania, Republica Moldova, Serbia, Ucraina etc).
Atât pentru verificarea și autorizarea ETIAS (Schengen) sau ESTA (SUA) cetățenii care doresc să călătorească vor avea nevoie să își obțină online pre-autorizarea de călătorie, să completeze formulare și să plătească (14$ sau 8 euro).
Cetățenii români nu au nevoie să parcurgă ESTA pentru că deja parte din proces se face prin verificare atunci când se obține viza. În plus, controlul pentru țările „Visa Waiver” în Statele Unite este pe alt rând.
Schimbarea majoră ETIAS este că pentru cetățenii țărilor care călătoresc de obicei în Europa doar cu pașaportul li se va adăuga încă o etapă de control înainte de intrarea într-un stat membru Schengen.
Pentru a trece de acest control, americanii trebuie să posede un paşaport valabil, un card de credit sau de debit şi de o adresă de e-mail pentru a solicita o viză ETIAS (European Travel Information and Authorization System). Minorii vor avea nevoie doar de paşaport şi de înscrierea în ETIAS. În prezent, cetăţenii SUA nu au nevoie de vize pentru sejururi mai scurte de 90 de zile în spaţiul Schengen.
“La fel ca şi alte ţări şi regiuni din lume, Europa a decis recent să îşi amelioreze sistemul de securitate pentru a evita orice alte probleme cu migraţia ilegală şi terorismul”, arată site-ul ETIAS.
Comisia Europeană a publicat pentru prima oară în 2016 un raport prin care cere Statelor Unite să renunţe la solicitarea de vize pentru cetăţenii din cinci ţări membre ale UE – Bulgaria, Cipru, Croaţia, Polonia şi România, deoarece, conform regulilor Uniunii Europene, toţi cetăţenii europeni trebuie să beneficieze de acelaşi tratament. În iunie anul trecut, Parlamentul European a votat pentru impunerea sistemului de vize pentru cetăţenii americani.
Oficialii americani spun că există cu siguranță o oare care frustrare la Bruxelles în privința vizelor pentru cele cinci state membre, dar spun ei, este o „decizie tehnică, nu una politică“. Măsura are legătură cu securitatea pașapoartelor și cu procentul de vize pentru Statele Unite care sunt respinse, numit rate de refuz, susține Washington-ul.
Comisia Europeană declară că ratele de refuzare a vizelor pentru țări precum Bulgaria și Croația rămân peste pragul de 3% stabilit de legislația SUA, însă sunt evidente scăderi constante. Cipru este sub acest prag, spune Executivul European.