Americanii William Nordhaus şi Paul Romer, recompensați cu premiul Nobel pentru Economie pe 2018

William D. Nordhaus (via Yale University) e Paul Romer (via NYU Wagner)

Americanii William D. Nordhaus şi Paul M. Romer au primit premiul Nobel pentru Economie pentru contribuţia adusă în domeniul creşterii economice sustenabile, a anunţat luni Comitetul Nobel, reunit la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

William Nordhaus (Yale University) a fost premiat pentru o cercetare care arată că cel mai eficient remediu pentru problemele cauzate de gazele cu efect de seră este o schemă globală de taxe pe emisii de carbon impuse uniform tuturor ţărilor, potrivit Comitetului Nobel.

Totodată, lucrarea lui Paul Romer (Stern School of Business) a demonstrat cum acumularea de idei poate susţine creşterea economică sustenabilă pe termen lung, potrivit Comitetului Nobel.

Suma pe care o va primi laureatul fiecărui premiu în 2018 este de 9 milioane de coroane suedeze (873.000 de euro). Aceasta va fi împărţită dacă vor exista mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.

79 de persoane au primit premiul Nobel pentru Economie în perioada 1969-2017. Vârsta medie a tuturor laureaţilor este 67 de ani.

Sezonul premiilor Nobel 2017 a început luni, 1 octombrie, odată cu acordarea premiului pentru Medicină, câştigat de americanul James P. Allison şi japonezul Tasuku Honjo pentru cercetările lor asupra imunoterapiei, care s-a dovedit eficace în special în tratamentul cancerelor virulente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *