ANAF pune bețe în roate ONG-urilor. De la 1 aprilie le cere să se înscrie într-un registru…neînființat

ONG-urile din România sunt obligate, potrivit legii, să fie înscrise, de la 1 aprilie, într-un registru al ANAF care, din păcate, nu a fost înființat, încă.

Mai mult, reprezentanții ONG urilor susțin că această măsură le pune piedici în accesarea finanțărilor. Culmea este că ANAF va înființa registru cu pricina fix la 1 aprilie, adică la data la care se fac înscrierile, ceea ce ar putea însemna că oamenii se vor călca în picioare pentru a depune cererile și a dovedi că nu au datorii mai vechi de 90 de zile.

De ce ANAF a decis să-i pună pe drumuri pe reprezentanții ONG urilor, este greu de înțeles. Potriviti logicii, nu ar fi fost nevoie de o asemenea măsură, câtă vreme toate organizațiile non-profit sunt, deja, înregistrate la ANAF, și au cod fiscal, deci registrul cu pricina putea fi înființat cu datele existente.

Oana Gheorghiu, co-fondatoare, alături de Carmen Uscatu, a Asociației Dăruiește Viață, au decis ca vineri, la ora 15.00, să protesteze în fața Ministerului Finanțelor.

Legea 30/2019 care a modificat OUG 25/2018, cea care includea acest registru, a intrat în vigoare la 20 ianuarie, ceea ce înseamnă că între 20 ianuarie și 1 aprilie  ar fi fost timp suficient ca ANAF să înființeze, deja, acest nou registru.

Obligativitatea înscrierii ONG-urilor în registrul care nu există a pornit de la Ordonanța de Urgență nr. 25/2018 din decembrie 2018, care prevede că, pentru a continua să primească finanțare, toate organizațiile neguvernamentale din România vor trebui să fie înscrie în Registrul entităților/unităților de cult la Fisc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *