Analist financiar despre viitorul României: crește inflația, scad veniturile, leul se prăbușește

Un analist financiar care conduce un fond de investiții în tehnologie în Olanda, Andrei Caramitru, susține, într-o postare pe o rețea de socializare că planul economic al PSD presupune slăbirea leului și creșetrea masivă a inflației, iar vina pentru problemele sociale care vor urma va fi aruncată pe umerii multinaționalelor și a băncilor.

„Cu deficitul budgetar uriaș pe care îl au, PSD-istii ar trebui sa taie cheltuielile la stat. Însă nu vor face asta în ani electorali. De ce fac atâta scandal despre Robor și pun presiune pe BNR? Pentru ca încearcă următoarea schema:
– sa forțeze robor-ul sa fie sub inflație (prin taxele impuse băncilor plus presiune pe BNR sa dea drumul la lichiditate în sistem)
– dacă robor-ul este prea mic și nu compensează inflația , leul o sa scadă substanțial (spre 5-5.5) – de ce ai investi intr-o monedă care îți dă randament prea mic ?
– leul scăzând, inflația creste și mai mult (pentru ca prețurile produselor din import – cumparate in EUR, se scumpesc)
– spera prin presiuni pe BNR sa îi forțeze să folosească rezerva lor pentru protejarea leului (cumpara cu EUR din rezerva lei pentru a-l susține – deci rezerva scade accelerat)

Povestea lor va fi următoarea – am crescut salariile cum am promis. Prețurile au crescut din cauza multinaționalelor și leul a scăzut din cauza băncilor care ne exploatează …

Rezultatul este cel mai rău posibil – scad TOATE veniturile, leul prăbușindu-se.

Nu e deloc sigur ca le reușește schema însă – BNR e independenta, Isarescu e încă la comenzi pana in Octombrie. Obiectivul Băncii – conform legii – este sa reducă inflația nu sa o crească . Deci va fi al naibii de complicat …

Vă recomand sa nu mai aveti lei in conturi (schimbați in EUR), sa va setați salarii și contracte in EUR, sa aveți conturi și firme stabilite in afara Romaniei (Estonia de exemplu pentru firme, Revolut pentru cont bancar) pentru a evita atacuri și abuzuri ANAF. Și sa va puneți centurile, o sa fie un an foarte greu…”, se arată în postarea lui Caramitru.

Sursa foto: bussinesmagazin.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *