Analistul rus Pavel Felgenhauer: Rusia tratează România ca pe o țintă militară

epa06721660 Russian MIG-31 fighter, carrying a Kinzhal (Dagger) high-precision hypersonic airballistic missile, flies over Red Square during the Victory Day parade in Moscow, Russia, 09 May 2018. Russia marks the 73rd anniversary of the victory over Nazi Germany in World War II. EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Analistul militar rus Pavel Felgenhauer a declarat , într-un interviu în exclusivitate pentru Radio Europa Liberă, că în noua conjunctură, Rusia tratează România ca pe o țintă militară. „Noi avem aceste sisteme Kinjal, aceleași rachete Iskander, dar atașate la avioanele interceptoare MIG-31. Acest sistem a fost elaborat și instalat special pentru a lovi România, pentru că altfel nu au nicio utilitate. Statul Major rusesc spunea încă din anul 2000 că ceea ce se instalează în România nu are nicio legătură cu sistemele antirachetă PRO, că ar fi vorba despre arme de atac pentru a-l omorî pe Putin.

Ei spuneau că această bază este construită special pentru a-l omorî pe Putin când acesta se află la baza lui din Soci, că acesta este motivul pentru care sistemul a fost instalat în România. Din punct de vedere militar, obiectiv, argumentul arată destul de ireal, pentru că nu are prea mult sens. La fel ca și argumentul că acolo pot fi instalate rachete Tomahawk. Rachete nucleare Tomahawk nu mai există, deloc.

La începutul anilor 2000 existau, dar acum nu; toate au fost „tăiate” de administrația Obama, pentru că Obama era un adept al dezarmării nucleare complete. Dar faptul că asta nu are nicio legătură cu realitatea nu influențează în niciun fel afirmațiile diplomaților militari ruși. Și ei nu doar că susțin aceste teze, dar l-au convins și pe Putin de faptul că această bază este una ofensivă și că noi trebuie să putem să o distrugem înainte ca de acolo să decoleze vreo rachetă.

Și pentru că rachetele Iskander din Crimeea ar putea să ajungă până acolo, dar ar putea și să nu ajungă, au fost creat acest sistem de rachete Iskander zburătoare. Cu baza poloneză e mai simplu, pentru că aceasta poate fi ușor lovită din regiunea Kaliningrad. Militarii noștri, Statul major, amplifică amenințările. Este evident și de ce. În consecință ei au primit, pentru a contracara aceste amenințări, bani pentru reînarmare, în jur de 1000 de miliarde de dolari. Așa că toată lumea a avut de câștigat. Cu excepția, desigur, a celor care nu poartă epoleți“, spune Pavel Felgenhauer.

Rachete „Kalibr“ sol-sol cu rază lungă de acțiune până în 2020

În plus, ministrul rus al Apărării a declarat, marți, că Federaţia Rusă trebuie să dezvolte o variantă terestră a sistemului maritim de rachete cu rază lungă „Kalibr“ în perioada 2019-2020 şi tot în această perioadă este necesar să fie elaborat un sistem terestru cu rachete hipersonice cu rază lungă, ca răspuns la decizia SUA de a se retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

Sistemul de rachete „Kalibr“ are mai multe versiuni care diferă în ceea priveşte modul în care rachetele sunt lansate, domeniul de aplicare, natura ţintelor şi viteza. Aceste rachete pot fi echipate cu focoase convenţionale sau nucleare. Submarinele ruseşti sunt echipate cu rachete „Kalibr“. De asemenea, potrivit declaraţiilor de marţi ale lui Serghei Şoigu, experienţa desfăşurării de acţiuni militare în Siria, cu ajutorul unor arme de înaltă precizie, dictează necesitatea de a dezvolta grupările de sateliţi militari.

Sistemul Iskander -M, modernizat

Potrivit colonelului Roman Spirin, președintele consiliului științific și tehnic al Direcției Generale Rachete și artilerie din Ministerul Apărării al Rusiei, sistemul rusesc Iskander-M va fi echipat în viitor cu un nou tip de rachetă care va asigura supremația sa asupra sistemelor inamice de apărare aeriană.

„Dezvoltarea sistemelor de rachete prevede îmbunătățirea capacităților de luptă și a caracteristicilor tactice și tehnice ale sistemului rachetelor Iskander-M pentru a asigura funcționarea acestora în toate condițiile meteorologice și pentru a anihila sistemele de apărare antiaeriană“ susține ofițerul rus.

Iskander-M este o rachetă sol-sol dispunând de echipament electronic, care-i oferă atât precizie, cât și invulnerabilitate la interceptare și abilitatea de a-și schimba țintele sau de a urmări o țintă în mișcare.

Vehiculul mobil de lansare are două rachete, fiecare dintre acestea putând fi tras separat. În timpul zborului, operatorul terestru poate reconfigura direcționarea prin ajustarea acestuia, dacă este necesar, pentru a atinge ținte în mișcare, cum ar fi rampe de lansare a rachetelor, coloane de tancuri sau convoaiele de aprovizionare.

Un expert militar rus Aleksei Leonkov a declarat pentru agenția Sputnik că sistemele de rachete Iskander ar putea fi redirecționate către distrugătoarele americane de clasă Arleigh Burke odată cu punerea în funcțiune a rachetelor Kalibr. un expert militar contactat de Sputnik.

Potrivit acestuia, sistemul Iskander este capabil, dacă este necesar, să-și înlocuiască rachetele de tip 9M723 cu rachete de croazieră de înaltă precizie Kalibr, ceea ce ar trebui să ducă la reorientarea acestora către noi ținte.

„Acestea ar fi, de exemplu, distrugătoare americane de clasă Arleigh Burke care sunt înarmate cu rachete Tomahawk și către elementele sistemului de apărare antirachetă Aegis. Astfel de nave, ca și crucișătoarele din clasa Ticonderoga, reprezintă principalele platforme pentru o primă lovitură global „, a explicat specialistul .

Sistemele de rachete tactice Iskander sunt concepute pentru a distruge sistemele de apărare anti-rachetă ale inamicului și sistemele antiaeriene și bazele care le protejează. Capabile să transporte focoase nucleare, acestea pot să lovească ținte până la 500 de kilometri distanță, mai spune expertul.

MAE rus condamnă din nou de scutul de la Deveselu

Rusia a condamnat din nou, luni, amplasarea sistemului balistic în România şi a avertizat că Europa riscă să devină spaţiu de confruntare militară.

Alianţa Nord-Atlantică are propria responsabilitate pentru încălcarea Tratatului INF prin instalarea sistemelor balistice americane în România şi Polonia, a acuzat luni seară MAE rus, îndemnând ţările din Europa să evite transformarea continentului în spaţiu de confruntare militară. „Din nefericire, state membre NATO au demonstrat că nu sunt pregătite pentru un dialog substanţial pe tema sistemelor balistice Mk-41, care sunt amplasate în România şi urmează să fie amplasate în Polonia anul viitor prin încălcarea Tratatului INF. Aceste instalaţii fac parte din sistemul balistic NATO, astfel că Alianţa este responsabilă direct de distrugerea Tratatului INF”, a comunicat luni seară Ministerul rus de Externe, citat de agenţia Tass.

„Dacă aliaţii europeni ai Statelor Unite sunt într-adevăr interesaţi să menţină un contraol al armamentului eficient la nivel internaţional, dacă sunt interesaţi de neproliferare şi dezarmare, atunci nu ar trebui să urmeze orbeşte politicile SUA care au rolul dobândirii supremaţiei militare. În schimb, ar trebui să respecte interesele fundamentale de securitate şi să evite ca Europa să fie transformată din nou într-un spaţiu de confruntare militară, lucru care inevitabil se va întâmpla dacă Statele Unite încep amplasarea acestor tipuri de rachete”, precizează Ministerul rus de Externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *