Angajaţi ai Consulatului saudit din Istanbul, audiaţi ca martori de parchetul turc în cazul dispariției jurnalistului Khashoggi

Angajaţi ai Consulatului saudit din Istanbul au fost convocaţi vineri la parchetul turc pentru audieri în calitate de martori în cadrul anchetei declanşate de autorităţile turce privind dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, informează Reuters şi AFP, citând media locale.

În total au fost audiaţi 15 membri ai personalului consulatului, a precizat postul de televiziune privat NTV. Autorităţile turce au percheziţionat deja săptămâna aceasta consulatul şi reşedinţa consulului saudit. Printre persoanele audiate figurează un şofer al consulatului, tehnicieni şi contabili, potrivit agenţiei de presă Anadolu.

Khashoggi nu a mai fost văzut de peste două săptămâni, după ce la 2 octombrie a intrat în Consulatul ţării sale din Istanbul pentru un demers administrativ legat de viitoarea sa căsătorie cu o femeie din Turcia.

Responsabilii turci afirmă că Jamal Khashoggi a fost asasinat la consulat de către un comando special venit în acest scop de la Riad, dar autorităţile saudite neagă. Cazul începe să ia dimensiunea unei crize majore între Riad şi aliaţii săi occidentali după ce preşedintele american Donald Trump a admis joi că jurnalistul este probabil mort.

Presa turcă, susţinând că se bazează pe înregistrări sonore realizate la faţa locului, a publicat în ultimele zile informaţii devastatoare pentru Riad, potrivit cărora jurnalistul a fost torturat şi decapitat în consulat.

Potrivit New York Times, monarhia saudită l-ar putea face ţap ispăşitor în cazul Khashoggi pe un înalt responsabil din serviciile de informaţii, generalul Ahmed Assiri, un cosilier al  „MBS”, aşa cum este supranumit prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Dar difuzarea, joi, a noi imagini cu deplasările de la Istanbul ale unui ofiţer din serviciile de securitate apropiat lui MBS au sporit suspiciunile privind implicarea Riadului la cel mai înalt nivel în dispariţia lui Jamal Khashoggi, un cronicar al Washington Pst, instalat în SUA din 2017, după ce a căzut în dizgraţia curţii saudite.

Emiratele avertizează împotriva oricărui act de „destabilizare” a Arabiei Saudite

Emiratele Arabe Unite (EAU) au avertizat vineri împotriva oricărei tentative de „destabilizare” a Arabiei Saudite pe fondul criticilor din ce în ce mai puternice faţă de Riad, la peste două săptămâni de la dispariţia încă neelucidată a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, informează AFP.

Pe contul său de Twitter, ministrul de externe al EAU, Anwar Gargash, a subliniat poziţia „fermă” a Abu Dhabi împotriva „politizării” cazului şi tentativelor de destabilizare a Arabiei Saudite.

„Securitatea, stabilitatea regiunii, precum şi locul ei pe scena internaţională depind de Arabia Saudită şi de ponderea sa politică, economică şi religioasă”, a afirmat ministrul citat, avertizând împotriva confuziei între a căuta adevărul şi luarea Riadului ca ţintă.

Arabia Saudită, a cărei imagine a avut de suferit teribil de pe urma acestui caz, este supusă unei presiuni internaţionale considerabile, notează AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *