Angela Merkel respinge orice tentativă de modificare a fontierei dintre Kosovo şi Serbia

Cancelarul german Angela Merkel a respins luni orice tentativă de modificare a fontierei dintre Kosovo şi Serbia, după ce lideri kosovari şi sârbi au făcut mai multe sugestii în acest sens.

Angela Merkel exclude orice încercare de împărţire a Kosovo, fapt ce ar putea aduce un nou conflict în Balcani, scrie Politico.

„Integritatea teritorială a statelor din Balcanii de Vest a fost stabilită şi este inviolabilă“, a declarat cancelarul german, la Berlin, alături de premierul bosniac Denis Zvizdici.

„Acest lucru trebuie spus în repetate rânduri, pentru că în repetate rânduri au loc tentative de posibile negocieri asupra frontierelor şi noi nu putem risca“, a subliniat Merkel, citată de agenţiile de presă MIA şi Agerpres în pagina electronică.

Luna trecută, preşedintele sârb Aleksandar Vucici a lansat ideea unei împărţiri a Kosovo, care şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008.

Scenariul luat în calcul este recunoaşterea nordului Kosovo ca parte a Serbiei, notează Politico, potrivit Agerpres.

Preşedintele kosovar Hashim Thaçi a declarat săptămâna trecută că este împotriva împărţirii etnice, dar s-a declarat în favoarea „ajustării frontierelor“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *