Angela Merkel susține că NATO trebuie să-și întărească prezența pe flancul estic pentru a contracara Rusia
NATO trebuie să organizeze o prezenţă militară pe flancul de est pentru a se apăra de o potenţială agresiune a Rusiei, a declarat cancelarului german, Angela Merkel, cu doar câteva zile înaintea summit-ului Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles. Comentariile ei ar putea reprezenta o reafirmare a relevanţei prezenţei militare a NATO şi o luare de atitudine de la cel mai puternic lider din UE, scrie Politico.
„Provocările pentru NATO s-au schimbat dramatic în ultimii ani”, a declarat Merkel, adăugând: „După ce Moscova a anexat peninsula Crimeea şi având în vedere activităţile sale militare din estul Ucrainei, este important să ne concentrăm mai mult pe apărarea alianţei”.
„Trebuie să facem aranjamentele necesare, cum ar fi o prezenţă în ţările centrale şi estice din Europa”, a precizat ea.
„Bineînţeles, dorim să avem o relaţie responsabilă cu Rusia”, a declarat Merkel, adăugând: „De aceea vom continua să avem discuţii în Consiliul NATO-Rusia”.
Totuşi, alianţa „trebuie să arate o determinare pentru a ne proteja”, a afirmat Merkel.
Trump este aşteptat să critice din nou în timpul summit-ului celelalte membre NATO, inclusiv Germania, pentru că nu alocă destule fonduri pentru securitate şi apărare.
Merkel şi ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, au declarat săptămâna aceasta că sunt determinaţi să crească cheltuielile militare ale Germaniei şi să ajungă la 1.5% din Produsul Intern Brut (PIB) pănă în 2024 şi ulterior până la ţinta de 2%.
Ministrul Apărării din Marea Britanie consideră „de înţeles” nemulţumirile lui Donald Trump referitoare la NATO
Nemulţumirile preşedintelui american Donald Trump privind cheltuielile militare ale aliaţilor NATO din Europa sunt „de înţeles”, conform ministrului Apărării din Marea Britanie, Tobias Ellwood, scrie Politico.
Într-un interviu acordat The Telegraph înaintea summit-ului NATO de săptămâna viitoare, el a declarat că preşedintele american are dreptate atunci când vorbeşte despre cheltuielile interne pentru apărare.
„Cum noi susţinem mai multe cheltuieli pentru apărare în Marea Britanie, aşa ar trebui să facă şi aliaţii noştri NATO. Lumea devine mai periculoasă, ameninţările mai complexe şi cresc pe mai multe fronturi. Aşa că este de înţeles ca Statele Unite să îşi arate frustrarea şi să le ceară naţiunilor europene să facă mai mult, mai ales că unele state încă nu îndeplinesc standardul de 2%”, a afirmat Ellwood.
Toate statele membre NATO s-au angajat să îşi crească cheltuielile militare până la 2% din PIB până în 2024 dar multe state membre europene cheltuiesc în prezent mult sub această cifră.
„Este interesul direct al Europei să ne îmbunătăţim apărarea, pentru că economiile noastre, care se bazează pe un acces la pieţele internaţionale, vor fi afectate dacă nu vom putea garanta o securitate precum şi să gestionăm eventuale situaţii de urgenţă”, a adăugat Ellwood.