Anumite medicamente ar putea fi restricţionate la export! Anunţul ministrului Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că se examinează posibilitatea restricţionării temporare la export a anumitor medicamente, printre care antibiotice pentru copii şi oncologice.

Ultimele statistici ale Institutului de Sănătate Publică indică circa 100.000 de infecții respiratorii înregistrate în fiecare săptămână. Copiii de vârstă mică sunt cei mai afectați, iar medicamentele antipiretice pe bază de ibuprofen și paracetamol, dar și anumite antibiotice au dispărut din multe farmacii, potrivit știripesurse.

Potrivit lui Rafila, presiunile asupra producției există atât din cauza inflației, a costurilor mai mari la nivel internațional, cât și din pricina faptului că materiile prime provin din China și India.

„În perioada imediat următoare vom stabili împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o metodologie de stabilire a preţurilor, care să nu ne mai aducă în situaţia dispariţiei multor molecule din motive comerciale, pentru că produsele dispar din cauza necompetitivităţii şi lipsei de realism a preţurilor cu care ele sunt vândute în România”, a explicat Rafila. Oficialul a mai spus că există și posibilitatea restricționării la export pentru anumite categorii de medicamente, precum antibioticele în suspensie pentru copii și medicamentele oncologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *