UPDATE Apocalipsa fiscală a Guvernului prăbușește Bursa de la București

UPDATE La ora 16,30, acţiunile Băncii Transilvania căzuseră abrupt cu 18,32%, faţă de o scădere de 7,5% la primele ore ale dimineţii. Acţiunile BRD scăzuseră cu 16,32%, cele ale OMV Petrom şi Transelectrica cu 12,39%, respectiv 12,28%, iar acţiunile Electrica cu 10,45%.

Prăbuşiri ale cotaţiilor au înregistrat şi Romgaz (8,57%), Transgaz (9,64%), Nuclearelectrica (5,35%), Fondul Proprietatea (5,24%), Digi Communication (8,79%), iar Conpet (6,81%).

Contactat telefonic, analistul Iancu Guda, preşedintele AAFBR a declarat pentru adevarul.ro că niciodată în ultimii zece ani nu s-a mai înregistrat o cădere atât de abruptă a acţiunilor cotate la bursă.

”Căderea acţiunilor este chiar mai abruptă decât a fost în urmă cu 10 ani, când s-a declanşat criza financiară. Şi mâine or să intre pe minus”, a spus Guda.

De altfel, BVB şi-a exprimat astăzi îngrijorarea faţă de „scăderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anunţat recent de către Guvern”.

„Piaţa de capital locală, în care activează companii româneşti ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzând aici şi o eventuală promovare a bursei la statutul de piaţă emergentă.

Investitorii urmăresc cu deosebită atenţie acţiunile decidenţilor politici ce influenţează mediul economic şi evoluţia companiilor listate, un aspect major în cadrul procesului investiţional fiind dat de predictibilitatea şi stabilitatea legislativă”, a informat BVB.

Anunţurile făcute marţi seara de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, precum impunerea taxei pe lăcomie pentru bănci, impunerea unui preţ la vânzarea gazelor naturale, chestiune profund anticoncurenţială, suprataxarea companiilor din energia electrică şi termică au dus miercuri dimineaţă la prăbuşirea acţiunillor companiilor listate la bursă cu peste 7%.

Bursa de la Bucureşti a deschis în scădere şedinţa de miercuri, iar BET, indicele care arată evoluţia celor mai lichide 15 companii, era pe minus cu 7,51%, la o jumătate de oră de la deschidere, în contextul anunţării unor măsuri care vizează, prin altele, introducerea de noi taxe pentru bănci şi limitarea preţului gazelor.

Totodată, indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, era în scădere cu 7,35%, în timp ce indicele BET-FI al SIF-urilor înregistra o depreciere de -2,77%. BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, consemna o scădere de 5,61%.

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 6,76%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, a consemnat o depreciere de 5,24%.

Spre exemplu, cotaţiile Băncii Transilvania au scăzut cu 15%, ale BRD cu 7,5%. Căderi au înregistrat şi toate SIF-urile, dar şi Fndul Proprietatea.

Şedinţa valutară s-a deschis la un nivel al euro de peste 4,65 de lei, în creştere faţă de ieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *