Arabia Saudită: Femeile anunțate prin SMS dacă soții divorțează de ele

Mai multe femei avocaţi din Arabia Saudită au declarat, pentru Saudi Gazette, că noul sistem introdus de Ministerul Justiţiei pentru a notifica femeile căsătorite prin SMS în caz de divorţ va pune capăt situaţiei în care femeile erau ultimele care aflau care era, cu adevărat, statut marital. Începând din 6 ianuarie, femeile saudite vor şti care este starea lor civilă reală şi vor putea să-şi ceară drepturile de după divorţ, inclusiv pensie alimentară.

Avocata Somayya Al-Hindi a declarat, pentru aceeaşi publicaţie, că au existat multe cazuri în trecut de femei căsătorite care au continuat să trăiască cu fostul lor soţ, fără să ştie că, de fapt, erau divorţaţi. „În trecut, bărbaţii saudiţi au obţinut actele de divorţ de la instanţe fără ca soţiile lor să aibă habar şi fără să le informeze despre noul lor statut marital“, a spus Al-Hindi.

Prin noua iniţiativă, femeile vor fi notificate prin SMS, atunci când un act de divorţ este emis de o instanţă. „Acest lucru va pune capăt oricărei încercări de a înşela sau de a se împrumuta identitatea femeilor pentru profita în continuare de conturile lor bancare şi de proprietăţile lor“, a spus Al-Hindi.

Renunţarea la această practică a divorţurilor secrete face parte din reformele promovate de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman. Anul trecut, femeile saudite au primit dreptul de a conduce maşini. Totuşi, au nevoie de acordul unui bărbat din familie ca să se căsătorească, să ceară paşaport şi să plece în străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *