Arabia Saudită, pregătită să răspundă unei amenințări nucleare

Arabia Saudită va dezvolta arme nucleare dacă Iranul va face același lucru, a declarat joi prințul saudit Mohammed bin Salman, moștenitor al tronului.

„Arabia Saudită nu dorește să achiziționeze nici o bombă nucleară, dar, fără îndoială, dacă Iranul a dezvoltat o bombă nucleară, vom urma acest proces cât mai curând posibil”, a declarat el într-un interviu acordat CBS News .

Comunitatea internațională a fost mult timp îngrijorată de faptul că dezvoltarea Iranului de arme nucleare ar putea declanșa o cursă a armelor nucleare în Orientul Mijlociu, factor cheie în decizia de a ajunge la o înțelegere diplomatică cu Teheranul în privința programului său nuclear în 2015.

Printul  a readus în discuție  comparația sa dintre liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei și Adolf Hitler în interviu, spunând că ambii  aveau scopuri expansioniste periculoase.

„El (Khamenei) dorește să-și creeze propriul proiect în Orientul Mijlociu, la fel ca Hitler, care dorea să se extindă la acea vreme. Multe țări din întreaga lume și în Europa nu și-au dat seama cât de periculos era Hitler până ce s-a întâmplat. „Nu vrem să vedem aceleași evenimente că se întâmplă în Orientul Mijlociu”, a spus Salman.

În noiembrie, prințul a numit Iranul „noul Hitler al Orientului Mijlociu”.

Îngrijorări

Comentariile lui Salman vor reînnoi preocupările legate de ceea ce se întâmplă dacă președintele american Donald Trump va urma promisiunea de campanie pentru a elimina pactul cu Iran negociat de administrația Obama.

Trump a făcut primii pași pentru a anula înțelegerea cu Iranului la sfârșitul anului trecut, declarând că nu este în interesul Statelor Unite, dar nu a eliminat complet acordul. El a continuat să prelungească o prevedere care să amână reintrarea în vigoare a  sancțiunilor împotriva Teheranului.

Trump și viitorul secretar de stat american, fostul director al CIA, Mike Pompeo, sunt critici vocali ai înțelegerii nucleare a Iranului, care a oferit în esență Teheranului rdicarea sancțiunilor în schimbul acceptului pentru supravegherea internațională a programului său nuclear și a încetării tuturor eforturile de dezvoltare arme nucleare.

Președintele american și alți critici consideră că înțelegerea este eronată deoarece nu face nimic pentru a adresa problema sprijinului Teheranului pentru grupările teroriste din Orientul Mijlociu.

Administrația Obama a argumentat că, pentru a asigura înțelegerea, a trebuit să fie focalizată în principal asupra problemei nucleare.

„Delirantă“

Întrebat despre comentariile Prințului Salman, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Bahram Qassemi, a declarat că declarația saunidtului nu justifică un răspuns.

„El este o persoană naivă delirantă, care nu vorbește niciodată, ci aruncă minciuni și amărăciune și nu are idee de politică, ci știe doar să folosească cuvintele dure din cauza lipsei de previziune”, a spus el, potrivit Press TV, un post tv iranian de stat.

Iranul majoriat shia și Arabia Saudită majoritară sunnită au fost adversari de zeci de ani, dar lupta prin terți dintre cele două a luat o nouă turnură după accederea pe poziție a prințului moștenitor.

El a supravegheat participarea  Riyadh-ului la războiul civil din Yemen, unde rebelii Houthi susținuți de Iran, care sunt musulmani Shia, se luptă cu guvernul susținut de saudiți.

„Iranul nu este un rival al Arabiei Saudite, armata sa nu se numără printre primele cinci armate ale lumii musulmane.” Economia saudită este mai mare decât economia iraniană, iar Iranul este departe de a fi egal cu Arabia Saudită „, a spus Prințul.

 

Sursă foto BBC.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *