ArcelorMittal vinde Sidex Galaţi

În ultima perioadă, în presa internaţională au apărut referiri la o posibilă tranzacţie ce ar putea afecta economia judeţului Galaţi. Mai exact, se speculează că ArcelorMittal intenţionează să vândă mai multe unităţi din Europa, printre care şi combinatul gălăţean, pentru a nu încălca regulile concurenţei şi cele privind monopolul. Aceasta în condiţiile în care, pe 15 martie, ArcelorMittal a depus o ofertă de cumpărare a celei mai mari oţelării din Europa, Ilva din Italia, într-o tranzacţie în valoare de 1,8 miliarde de euro. Autorităţile europene trebuie să stabilească dacă tranzacţia nu încalcă prevederile comunitare până pe 23 mai, iar ArcelorMittal s-a arătat dispusă să vândă mai multe unităţi de producţie.
ArcelorMittal Galați (fost Sidex Galați) este cel mai mare combinat siderurgic din România. A fost cumpărat de LNM Holdings NV în noiembrie 2001, de la statul român. Valoarea tranzacției a fost de 70 de milioane de dolari. Tranzacția a inclus angajamente investiționale de 351 milioane de dolari și un capital de lucru de 100 milioane de dolari.
Începând cu 2004, Sidex Galați este parte a Mittal Steel, companie formată prin fuziunea companiilor LNM Holdings NV și Ispat International N. V. După fuziunea dintre Mittal Steel și Arcelor, în anul 2006, din care a rezultat ArcelorMittal, numele combinatului a fost schimbat în ArcelorMittal Galați.
Ilva este un com­bi­nat siderurgic care produce 12 milioane de tone de produse metalur­gi­ce pe an, amplasat în sudul Italiei, are capacităţi de producţie de tablă groasă care poate fi exportată uşor prin Marea Mediterană şi care ar putea acoperi cererea din Europa.
Potrivit reprezentanţilor Comisiei Europeane, Ilva din Taranto este „cea mai mare fabrică de oţel din UE şi, la capacitate maximă, ar putea obţine o producţie echivalentă cu volumul de oţel obţinut împreună de Bulgaria, Grecia, Ungaria, Croaţia, Slovenia, România şi Luxemburg”.
Informaţia potrivit căreia combinatul din Galaţi s-ar afla printre unităţile care ar putea fi vândute în perioada următoare nu este confirmată de conducerea ArcelorMittal Galaţi.
Un posibil cumpărător ar putea fi, potrivit speculaţiilor, un joint-venture între giganţii oţelului din Ucraina şi Italia, Metinvest şi respectiv Marcegaglia. Metinvest, deţinut de oligarhul ucrai­nean Rinat Ahmetov, este cel mai mare grup siderurgic din Ucraina, cu afaceri de 9,5 miliarde de dolari în 2016.
O altă unitate ce ar putea fi vândută este combinatul de la Skopjie.
Despre ArcelorMittal se ştie că este lider mondial în industria oţelului şi activităţi miniere, cu prezenţă în 60 de ţări şi amprentă industrială în 19 ţări. În 2017 ArcelorMittal a înregistrat o cifră de afaceri de 68,7 miliarde de dolari şi o producţie de oţel de 93,1 milioane.

Sursa foto: www.adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *