Armata germană intenţionează să recruteze specialişti din state UE. Românii, polonezii și italienii sunt preferați

Armata germană intenţionează să recruteze militari străini, în principal români, italieni şi polonezi, pentru a acoperi deficitul de personal, arată un document al Ministerului german al Apărării consultat de publicaţia Der Spiegel.

Conform unui plan elaborat de ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, armata germană are ca prioritate recrutarea tinerilor din Polonia, Italia şi România, deoarece aceste ţări au un „potenţial cantitativ”.

Specialiştii armatei germane au primit statistici care arată că în Germania trăiesc aproximativ 255.000 de polonezi, 185.000 de italieni şi 155.000 de români cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani. Planul armatei germane ar fi să recruteze cel puţin 50.000 de militari dintre aceşti imigranţi.

Armata germană – care se confruntă cu o penurie de cadre – intenţionează să recruteze specialişti din alte state membre ale Uniunii Europene (UE), a anunţat joi şeful Statului Major al Bundeswehr, relatează AFP.

”Bundeswehrul are nevoie de personal (…), este necesar să ne uităm în toate direcţiile într-o perioadă de penurie de muncitori calificaţi”, a declarat Eberhard Zorn pentru grupul de ziare regionale Funke Mediengruppe.

Recrutarea unor specialişti străini europeni – mai ales medici şi ingineri – constituie ”o opţiune” pe care armata germană o are în vedere, a precizat şeful Statului Major.

Acest lucru implică o modificare a legii germane, care prevede că un militar care operează în cadrul Bundeswehr este necesar să aibă cetăţenie germană.

Această idee este susţinută, de asemenea, de comisarul parlamentar însărcinat cu Forţele armate germane, social-democratul Hans-Peter Bartels, care subliniază că ”mulţi militari (au deja) origini străine sau dublă cetăţenie”.

De altfel, ”Bundeswehrul nu va mai fi o excepţie, pentru că avem deja de mult timp cetăţeni europeni care lucrează în poliţia germană”, a dezvăluit el ziarelor din Funke Mediengruppe..

Potrivit grupului de presă, Guvernul german al Angelei Merkel şi-ar fi ”sondat” deja partenerii europeni în această problemă.

Cehia, Suedia, Belgia şi Danemarca nu s-ar opune unei astfel de idei, însă Franţa s-ar fi arătat rezervată.

Bulgaria, România, Slovenia sau Grecia şi-ar fi exprimat, la rândul lor, îndoiala, temându-se că militarii lor ar putea fi atraşi de un salariu mai mare în Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *