Armata israeliană îşi întăreşte prezenţa în Valea Iordanului înaintea prezentării planului de pace al lui Trump pentru Orientul Mijlociu

Armata israeliană a comunicat marţi că şi-a întărit prezenţa în Valea Iordanului, zonă strategică din Cisiordania ocupată, un anunţ ce survine cu puţin timp înaintea prezentării planului de pace american pentru Orientul Mijlociu, transmite AFP.

„În urma unei evaluări a situaţiei de către forţele armate israeliene, s-a decis desfăşurarea de întăriri în Valea Iordanului cu trupe de infanterie“, a informat armata într-un comunicat.

Planul de pace urmează să fie prezentat marţi de preşedintele american Donald Trump, la ora 17.00 GMT (19.00 ora Românei).

Conform palestinienilor şi unor media israeliene, planul cuprinde recunoaşterea oficială a Ierusalimului drept capitală unică a Israelului, anexarea coloniilor israeliene şi a Văii Iordanului, o zonă agricolă şi strategică reprezentând în jur de 30% din Cisiordania ocupată.

Armata nu a precizat numărul soldaţilor suplimentari desfăşuraţi în Valea Iordanului, controlată deja de Israel, dar a cărei anexare a fost promisă de prim-ministrul Benjamin Netanyahu în septembrie 2019, înaintea alegerilor legislative pe care acesta nu a reuşit să le câştige.

Manifestaţii împotriva planului american, respins deja atât de Autoritatea Palestiniană condusă de Mahmoud Abbas, cât şi de mişcarea islamistă Hamas, sunt prevăzute să aibă loc marţi în Fâşia Gaza, precum şi la Nablus şi la Ramallah, în Cisiordania ocupată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *