Armenia şi Azerbaidjan se luptă pentru o rută a petrolului către Europa

Ciocniri armate la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan, două state din Caucaz, care îşi dispută de altfel de zeci de ani regiunea autonomă Nagorno-Karabakh. Conflictul recent are cauze încă neclare, pentru că părţile se acuză reciproc de agresiune. Luptele actuale s-au dus într-o zonă pe unde trece o importantă conductă, prin care se transportă petrol în Europa.

Un conflict armat cu vechime s-a reluat de curând în Caucaz. Două foste republici sovietice, Armenia şi Azerbaijan, care s-au războit pentru regiunea autonomă Nagorno-Karabakh, au deschis un nou front la frontiera comună. Provincia Tavush a fost atacată, după cum a spus ministrul de apărare de la Yerevan. Omologul lui de la Baku acuză Armenia că i-a bombardat poziţiile din regiune.

Conflictul militar din regiunea Tavush a destabilizat o zonă vitală pentru aprovizionarea cu petrol a Europei, care se face printr-o conductă care trece pe acolo, spre Turcia. Principalul mediator al problemei este Rusia, aliatul Armeniei. De cealaltă parte, azerii sunt sprijiniţi de Turcia.

Până acum, 20 de oameni au murit în luptele care se dau la graniţa armeano-azeră. Ambele state sunt afectate şi de pandemia de Covid-19. În plus, Azerbaijan, ţară petrolieră, care suferă şi din cauza scăderii preţului acestui produs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *