ASF constituie un grup de lucru extins pentru actualizarea legislației RCA după declanşarea procedurii de infringement

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va constitui unu grup de lucru care va analiza aspectele precizate în informarea oficială a Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană referitoare la deschiderea procedurii de infringement privind modalitatea de transpunere în legislația națională a anumitor dispoziții conținute în Directiva Solvabilitate II și în Directiva privind asigurarea auto.

Potrivit unui comunicat al ASF, grupul va include reprezentanți ai autorităţii, ai asociațiilor de protecție a consumatorilor, ai pieței de asigurări și de intermediere în asigurări, ai asociațiilor de transportatori, reprezentanți ai unităților reparatoare, ai RAR, ai Consiliului Concurenței, reprezentanți ai producătorilor auto și ai sistemelor specializate în domeniu.

Comisia Europeană a anunțat că România a primit pe 19 iulie o scrisoare de punere în întârziere cu privire la normele sale naționale referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto. Potrivit Comisiei,  normele naţionale actuale impun o obligaţie de notificare prealabilă a oricărei intenţii de modificare a primelor, precum şi o serie de limitări ale modalităţilor de calculare a primelor de către asigurători. Comisia consideră că aceste obligaţii contravin dispoziţiilor articolelor 21 şi 181 din Directiva Solvabilitate II, astfel cum au fost interpretate de jurisprudenţa Curţii referitoare la principiul libertăţii tarifare. Legislaţia naţională menţionată cuprinde, de asemenea, dispoziţii care îi obligă pe asigurători să emită, pentru anumite categorii de vehicule, o poliţă valabilă doar pe teritoriul României şi să stabilească cuantumul primei ţinând seama de riscurile asociate.

Conform Comisiei, aceste dispoziţii contravin articolului 14 din Directiva privind asigurarea auto, care impune ca poliţele de asigurare de răspundere civilă auto să acopere întregul teritoriu al Uniunii pe baza unei prime de asigurare unice. În cazul în care România nu acţionează în următoarele două luni, Comisia îi poate trimite un aviz motivat cu privire la această chestiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.