ASF a demarat o anchetă despre investitiile Pilonului II în acţiunile DIGI, în urma acuzaţiilor lui Vâlcov

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a demarat o anchetă despre investitiile fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) în acţiunile DIGI după ce Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a lansat acuzaţii în acest sens.

Comunicatul ASF este vag şi menţionează că acţiunea a fost demarată ca urmare a apariției în spațiul public a unor informații privind investițiile fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II) în acțiunile unei companii listate la Bursa de Valori București.

Conform Autorităţii, în cazul listării la Bursa de Valori București a companiei Digi Communications N.V., prospectul de emisiune a fost aprobat de autoritatea din Olanda, ASF fiind doar notificată cu privire la acest demers.

Prospectul, făcut public în vederea listării, pune la dispoziția investitorilor toate informațiile relevante despre situația companiei și menționează inclusiv riscurile asociate, precum: riscuri referitoare la activitatea și industria în cadrul căreia societatea își desfășoară activitatea, riscuri legate de aspecte legale, de reglementare și de litigii, riscuri legate de investițiile în țările în care societatea își desfășoară activitatea, riscuri legate de poziția financiară și riscuri legate de ofertă și de acțiuni.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a demarat o investigație a tuturor aspectelor rezultate în urma informațiilor apărute în spațiul public. Asigurarea stabilității piețelor financiare non-bancare, precum și verificarea respectării prevederilor legale incidente acestor piețe, reprezintă obiective fundamentale ale ASF.  În situația în care, în urma analizelor efectuate, Autoritatea constată nerespectări ale legislației care guvernează activitatea entităților supravegheate, adoptă măsurile care se impun conform legii sau sesizează, după caz, organele abilitate”, se spune în comunicat.

Subiectul a fost abordat anterior de către Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă. Acesta a a criticat scăderea prețurilor acțiunilor DIGI și a pus problema permisunii fondurilor de pensii de a investii în acţiunile DIGI.

„Acum două săptămâni am atras atenţia asupra neregulilor de la data listării Digi. Ieri am revenit şi am întrebat ASF-ul daca este adevarat că valoarea contabilă a actiunilor digi este de 1 leu şi 8 bani. Încă aştept răspunsul la această întrebare! După cum se vede, la data listării, acţiunile digi erau cotate la 40 lei \uD83E\uDD2C. Astăzi ele sunt la 28 lei (cu 30% mai puţin) şi continuă să scadă. Pentru corecta informare a românilor continui să întreb ASF : 1) Este adevărat că peste 3 milioane români au acţiuni la digi, prin intermediul fondurilor de pensii (pilonul II)? 2) Este adevarat că o mare parte a banilor încasaţi pe actiunile digi s-au dus în contul unei firme offshore din Cipru? 3) Este adevărat că datoriile digi depăşesc 1,3 miliarde euro, cu mult peste valoarea activelor? 4) Aveau voie fondurile de pensii să achiziţioneze acţiuni la o companie urmarită penal?” a scris duminică Darius Vâlcov pe pagina de Facebook.

Compania a transmis un comunicat de presă în care respinge „afirmațiile denigratoare exprimate în mod repetat de acest politician român” și precizează că a devenit ținta unei adevărate campanii de defăimare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *