Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol i-a scris lui Dăncilă și comisarilor europeni, pe tema OUG 114

Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze (IGOP), respunsabilă pentru 85% din producția de petrol și gaze a Europei, a trimis Guvernului Dăncilă o scrisoare prin care își manifestă îngrijorarea cu privire la impactul schimbărilor legislative introduse prin OUG 114/ 2018, precizează mediafax.ro.

Scrisoarea, semnată de Francois-Regis Mouton, director regional IGOP, a fost remisă premierului Dăncilă și ministrului Economiei, dar și comisarilor europeni pentru energie, consilierului guvernamental Florin Ciocănelea, precum și unor șefi de comisii parlamentare din Camera Deputaților. IGOP trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că România, prin măsurile impuse de OUG 114, ratează șansa de a deveni al treilea producător de gaze naturale din Europa.

Potrivit autorității, România are potențialul de a se clasa în topul producătorilor de gaze europeni, datorită resurselor regăsite în Marea Neagră, această perspectivă fiind însă periclitată de măsurile introduse prin OUG 114, care vizează limitarea prețului pentru gazele naturale produse pe piața internă, introducerea obligațiilor de vânzări pentru producătorii români și introducerea unei contribuții de 2% din cifra de afaceri către autoritatea națională de reglementare. Toate aceste măsuri, în esență, abandonează conceptul de piață liberă a gazelor naturale în România, având impact, de asemenea, și la nivel regional.

Textul scrisorii menționează, totodată, faptul că interdicția indirectă de export, introdusă prin Ordonanța de Guvern 114, prin obligația de a acoperi cu prioritate consumul casnic național, precum și alocarea unei cote pentru consumul industrial este împotriva principiilor unei piețe integrate a energiei din UE.

Mai mult, în scrisoarea IGOP se precizează că măsurile prevăzute în OUG 114 nu sunt în conformitate cu legislația comercială a Uniunii Europene, prin prisma faptului că orice derogare de la principiul liberei circulații a mărfurilor contravine cerințelor legale ale UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *