Asta-i România! Firma unui condamnat penal pentru dare de mită asfaltează străzile din Târgu Mureș pentru 28 de milioane de euro

Firma Astor COM din Târgu Mureș asfaltează străzile din oraș după ce și-a adjudecat contractul de tip acord cadru cu Primăria, potrivit SEAP (portalul de achiiții publice).

Contractul de tip abonament pe o perioadă de 4 ani și cu o valoare maximă de aproape 28 de milioane de euro a fost semnat pe 22 august 2018 și, de atunci, firma continuă să încheie contracte subsecvente cu municipalitatea mureșeană. Ultimul contract subsecvent a fost semnat chiar pe 31 august 2020. 

Contractul acord cadru a fost adjudecat prin licitație publică, însă firma Astor COM a fost singurul participant. Potrivit specialiștilor în achiziții publice consultați de Newsmaker.com, licitațiile cu un singur participant reprezintă un indicator de posibile fraude. 

Contractul prevede ”lucrări de intervenţii și reparaţii străzi, trotuare, parcări şi lucrări edilitare (apă-canal) în municipiul Tg. Mureş”.

Cine e firma Astor COM.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, compania din Mureș este deținută de Mihai Petrică Sala (70%) și Maria Daniela Sala (30%). 


Foto: omul de afaceri Mihai Petrică Sala; Sursa: Facebook

În noiembrie 2012, omul de afaceri Mihai Petrică Sala a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an închisoare ”cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 3 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită”. Vezi aici. 

Judecătorii l-au găsit vinovat că, în 2009 – 2010, i-a dat mită unui diriginte de șantier 12.000 de euro astfel încât acesta să avizeze lucrări decontate de reabilitare a drumurilor din Sovata, fără ca lucrările să se fi făcut în realitate?! Nu mai vorbim de faptul că era vorba fonduri PHARE!

”În primăvara anului 2009, inculpatul Tăutu Ioan, în calitate de inginer senior la Inocsa Ingenieria S.L. Madris – Sucursla  București (firmă de consultanţă), a pretins de la inculpatul Sala Petrică Mihai, administrator la S.C. Astor COM S.R.L, prin intermediul lui Sala Silviu Vasile, o sumă de bani de peste 10.000 euro, reprezentând un comision de 10% din valoarea unor lucrări. Banii au fost pretinşi pentru a aviza aceste lucrări care au fost decontate fără a fi efectuate în realitate de către S.C. Astor COM S.R.L.

Ulterior, în scopul descris mai sus, în perioada iunie 2009 – martie 2010, Sala Petrică Mihai a remis inculpatului Tăutu Ioan suma totală de 12.000 euro, atât personal cât şi prin intermediul lui Sala Silviu Vasile.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor desemnase firma de consultanţă să supravegheze efectuarea lucrărilor de construcţie şi să certifice plăţile datorate contractorului în cadrul executării proiectului intitulat „Reabilitare drumuri urbane în staţiunea Balneoclimaterică Sovata” (proiect finanţat din fonduri PHARE), persoanele de la care inculpatul a primit mita fiind reprezentanţii uneia dintre societăţile comerciale care au contractat efectuarea acestor lucrări”, arăta DNA într-un comunicat de presă din 2010. 

Nu este singurul contract cu statul al omului de afaceri condamnat pentru corupție. În ultimii 5 ani, firma Astor COM, patronată de Mihai Petrică Sala, figurează cu 21 de contracte în valoare de alte 17 milioane de euro pentru asfaltarea străzilor din diverse comune din Ardeal. 

Spre exemplu, pe 21 mai 2020, firma Astor COM a semnat un contract în valoare de peste 800 de mii de euro pentru asfaltarea străzilor din comuna Batoș, județul Mureș. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *