Așteptările Kievului de la summitul Ucraina-UE

Ucraina se așteaptă ca, în cadrul summitului Ucraina-UE, care va avea loc pe 3 februarie, la Kiev, să fie elaborat un plan de acțiune detaliat pentru continuarea integrării europene a ţării – a declarat premierul de la Kiev, Denis Șmihal. Potrivit acestuia, Kievul așteaptă în primul rând o evaluare pozitivă intermediară cu privire la eforturile de integrare europeană ale Ucrainei.

„Vrem să creăm o foaie de parcurs detaliată care să ne ofere cât mai multă înțelegere posibilă a modului n care poate fi finalizat cu succes traseul integrării europene, de la evaluarea muncii pe care am făcut-o după primirea statutului de candidat până la începerea negocierilor de fond privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană”, a scris Șmihal pe Telegram.

Premierul a adăugat că agenda summitului Ucraina-UE va include și chestiuni privind integrarea sectorială a economiei ucrainene în spațiul european. „Este fundamental pentru noi să obținem acces pe termen lung pe pieţele UE pentru toate mărfurile ucrainene, fără cote și fără taxe. De asemenea, sperăm la progrese în aderarea la zona unică de plăți în euro (SEPA) și aderarea la spațiul unic de roaming” – a subliniat Șmihal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *