Astronautul american Nick Hague, decorat de Putin cu Ordinul Curajului

Astronautul american Nick Hague a fost decorat luni cu Ordinul Curajului, distincţie acordată în urmă cu două luni de preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru curajul şi profesionismul de care a dat dovadă în timpul accidentului survenit în urma lansării navetei Soyuz MS-10, în octombrie 2018, relatează EFE.

„Nick, acesta este un premiu pe care îl meriţi”, a spus directorul agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, responsabil cu ceremonia de înmânare a acestei înalte decoraţii ruse.

Decizia de acordare a Ordinului Curajului astronautului american a fost luată de Putin pentru „curajul şi înaltul profesionalism” demonstrate de Hague în timpul desfăşurării activităţii sale „în mijlocul unor riscuri tot mai mari pentru viaţa lui când s-a produs situaţia de urgenţă pe cosmodromul Baikonur”, în stepa kazahă.

În octombrie anul trecut, Hague şi cosmonautul Alexei Ovcinin s-au confruntat cu un accident la racheta de propulsie Soyuz FG care trebuia să-i trimită spre Staţia Spaţială Internaţională.

După doar două minute de la lansare, racheta Soyuz s-a dezagregat, un accident nemaivăzut în programul spaţial al Moscovei de la desfiinţarea URSS. După ce au fost ejectaţi cu succes de către sistemul de salvare, cei doi astronauţi au scăpat nevătămaţi, notează EFE, preluată de agerpres.ro.

A fost primul accident al unei navete cu echipaj în 35 de ani de program spaţial al Rusiei. Accidentul a fost provocat de o defecţiune survenită la un senzor care s-a deformat în timpul procesului de asamblare şi care este un element-cheie în timpul separării primei şi celei de-a doua trepte a rachetei.

În martie, ei au plecat (de data aceasta, cu succes) către SSI, de unde s-au întors în luna octombrie după o misiune de şase luni.

Agenţia spaţială rusă a inaugurat totodată luni un monument care aminteşte de salvarea echipajului în timpul accidentului suferit de Soyuz.

Lucrarea este reprezentată de capsula recuperabilă a navetei spaţiale, care a fost instalată pe un piedestal din granit cu o înălţime de 8,2 metri şi este însoţită de o placă explicativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *