Atac al președintelui Consiliului European la adresa lui Turmp

President of European Council Donald Tusk gives a joint press with EU Commission President Jean Claude Juncker after an informal meeting of the 27 EU heads of state or government at the European Council headquarters in Brussels on February 23, 2018. / AFP PHOTO / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a acuzat pe preşedintele SUA, Donald Trump, că este împotriva creării ”unei Europe unite şi puternice”, într-un discurs susţinut sâmbătă în oraşul polonez Lodz, în care a vorbit şi despre alegerile europarlamentare la care se teme de creşterea popularităţii formaţiunilor naţionaliste.

”Pentru prima dată în istorie avem o administraţie americană ce nu este entuziastă, ca să nu spun mai mult, faţă de o Europă unită şi puternică”, a spus Tusk. ”Vorbesc aici de fapte, nu de propagandă”, a susţinut în continuare fostul premier polonez, vorbind în faţa unei mulţimi cu o zi înainte de Centenarul independenţei Poloniei.

Tusk a formulat reproşuri la adresa lui Trump şi într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, el afirmând că actualul preşedinte american doreşte o lume în care să fim ”noi, Statele Unite de o parte, şi de cealaltă parte diferite alte ţări dispersate”.

Referindu-se la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor, Tusk a vorbit despre apariţia unui curent naţionalist ostil Uniunii Europene.

”În acest parlament nu este exclus să fie reprezentate două curente, unul tot mai mult în culorile cămăşilor negre, antieuropean, care mizează tot mai mult pe naţionalism (…) şi un al doilea curent al celor care doresc să aprofundeze integrarea Uniunii Europene cât mai mult posibil”, explică preşedintele Consiliului European.

Evocând creşterea ”emoţiilor anti-europene” în mai multe capitale din statele UE, Tusk a apreciat că acestea ”nu privesc deocamdată liderii, dar astfel de forţe cresc sub ochii noştri”, caracterizându-le drept ”forţe care mizează mai mult pe conflicte decât pe cooperare, pe dezintegrare mai mult decât pe integrare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.