Atac masiv al ISIS în sud-estul Siriei împotriva poziţiilor Forţelor Democratice Siriene, conduse de kurzi

Organizaţia Statul Islamic a lansat vineri un atac împotriva poziţiilor Forţelor Democratice Siriene – conduse de kurzi – din regiunea Hajin, în sud-estul Siriei. Anunţul a fost făcut de şeful biroului de presă al FDS, Mustafa Bali, transmite Reuters.
„ISIS a lansat un atac uriaş, lupte violente au loc acolo”, a postat acesta pe Twitter, adăugând că „numai 35% din teritoriul Hajin a fost eliberat de forţele noastre”.
Atacul vine după ce miercuri seară, Preşedinţia Statelor Unite a anunţat începerea retragerii trupelor americane din Siria. Este vorba de o schimbare semnificativă a politicii Statelor Unite faţă de Siria. „Am învins reţeaua teroristă Stat Islamic în Siria, iar acesta este singurul motiv pentru care eu cred că este necesară prezenţa în această ţară în mandatul meu de preşedinte”, scria pe Twitter Trump.
Preşedintele american ar fi luat decizia de a-şi retrage trupele din Siria într-o convorbire telefonică cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să continue lupta împotriva jihadiştilor, a relatat vineri cotidianul turc Hurriyet, relatează AFP.
Convorbirea telefonică dintre Trump şi Erdogan a avut loc pe 14 decembrie. Surse de la preşedinţia turcă au afirmat că cei doi lideri au convenit să coopereze într-un ”mod mai eficient” în Siria.
Discuţiile au intervenit pe fondul unor ameninţări susţinute privind lansarea unei noi ofensive în Siria, în regiunea din estul Eufratului, împotriva miliţiei kurde YPG (Unităţile de apărare a poporului), considerată drept teroristă de către Ankara, dar aliată a Washingtonului în lupta împotriva jihadiştilor grupării Stat Islamic (SI).
În cursul acestei convorbiri telefonice Trump a luat decizia de a-şi retrage trupele din Siria, scrie Hurriyet. Citând transcrierea convorbirii, cotidianul a afirmat că Trump l-a întrebat pe omologul său turc: ”Atunci o să eliminaţi ce a rămas din elementele Daesh (Statul Islamic) dacă noi ne retragem din Siria ?”. Erdogan a răspuns: ”O vom face”.
Potrivit Hurriyet, Erdogan a afirmat că Turcia ar putea lupta împotriva Statului Islamic aşa cum a făcut la jumătatea lui 2016 şi a neutralizat circa 4.000 de jihadişti în cadrul operaţiunii Scutul Eufratului.
Aproximativ 2.000 de soldaţi americani sunt acum desfăşuraţi în nordul Siriei, în principal forţe speciale prezente pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic şi pentru a antrena forţele locale în zonele cucerite de la jihadişti, precizează AFP.
Preşedintele Donald Trump a justificat, joi, decizia retragerii trupelor americane din Siria, argumentând că Statele Unite nu au obligaţia garantării securităţii în Orientul Mijlociu. „Vor Statele Unite să fie jandarmul Orientului Mijlociu, fără a primi nimic deşi plătesc cu vieţi preţioase şi mii de miliarde de dolari pentru a-i proteja pe alţii, care, în aproape toate cazurile, nu apreciază ceea ce facem? Vrem să fim acolo pe termen nelimitat? A venit vremea să lupte şi alţii”, a transmis Donald Trump prin Twitter.
„În pofida ştirilor false, Rusia, Iranul, Siria şi mulţi alţii nu sunt fericiţi că Statele Unite se retrag, întrucât acum vor trebui să lupte ei, fără noi, împotriva reţelei teroriste Stat Islamic şi a altora pe care îi urăsc. Eu construiesc cea mai puternică armată din lume. Dacă ne atacă reţeaua teroristă Stat Islamic, vor fi distruşi!”, a atras atenţia Trump.