Atacul de la sinagoga din Pittsburgh: Reprezentanţi ai evreilor îl acuză pe Trump că ar avea o parte din responsabilitate
Un grup de reprezentanţi ai evreilor din Pittsburgh l-a acuzat duminică pe preşedintele american Donald Trump, într-o scrisoare deschisă, că a „încurajat” mişcarea suprematistă a albilor şi că poartă astfel o parte din responsabilitatea pentru atacul sângeros care a avut loc sâmbătă într-o sinagogă din acest oraş, informează luni AFP.
„În ultimii trei ani, cuvintele şi politicienii voştri au încurajat o mişcare naţionalistă a albilor care creşte tot mai mult. Aţi calificat chiar dumneavoastră crima drept una malefică, însă violenţa survenită ieri este rezultatul direct al influenţei voastre”, susţin responsabilii religioşi în scrisoarea lor deschisă.
Ei îi cer lui Donald Trump să „denunţe fără rezerve naţionalismul alb”, să „înceteze să vizeze şi să pună în pericol toate minorităţile”, să „înceteze să se ia de migranţi şi de refugiaţi” şi „să se angajeze în politici democratice” care „recunosc demnitatea tuturor”. Atâta vreme cât el nu va face acest lucru, preşedintele american – care şi-a anunţat intenţia de a se deplasa la Pittsburgh – nu este binevenit în oraş, se asigură în scrisoare.
Măcelul de sâmbătă, cel mai grav atac antisemit din istoria SUA, a suscitat o durere imensă şi a îndoliat comunitatea evreiască americană, cea mai importantă din lume după cea din Israel.
Teoriile conspiraţioniste, inclusiv care acuză că evreii domină guvernul şi lumea finanţelor, sunt curente în cadrul mişcării alt-right, extrema dreaptă americană. Susţinătoare a preşedintelui Donald Trump, această mişcare a câştigat în influenţă în ultimii ani, în special prin intermediul fostului strateg al preşedintelui, Steve Bannon.
Atacatorul le-a strigat polițiștilor: “Vreau doar să omor evrei”
Suspectul în atacul de la sinagoga din Pittsburgh, SUA, şi-a exprimat ura faţă de evrei în timpul atacului şi le-a transmis poliţiştilor după aceea că evreii comit un genocid şi că doreşte ca ei să moară, conform documentelor poliţiei, scrie Associated Press.
Robert Gregory Bowers a ucis opt bărbaţi şi trei femei în sinagoga Tree of Life sâmbătă în timpul slujbei. El a fost apoi urmărit şi împuşcat de poliţie, au afirmat autorităţile în documente.
“Vreau doar să omor evrei”, i-a transmis Bowers unui poliţist, conform documentelor.
Oficialii au făcut publice numele celor 11 victime într- o conferinţă de presă de duminică. Printre victime se numără doi fraţi şi un cuplu, soţ şi soţie. Cea mai bătrână victimă era în vârstă de 97 de ani.
Primarul din Pittsburgh, Bill Peduto, a declarat că sâmbătă a fost “cea mai neagră zi din istorie pentru Pittsburgh”.
Poliţia a început să primească apeluri de la oamenii prinşi în sinagogă sămbătă în jurul orei locale 10:00. Bowers, în vârstă de 46 de ani, l-a împuşcat în mână pe unul dintre cei doi ofiţeri care au răspuns apelurilor în timp ce al doilea ofiţer a fost rănit de “cioburi”, conform documentelor.
O echipă de intervenţie l-a găsit pe Bowers la etajul trei iar el a împuşcat doi ofiţeri în repetate rânduri.
Bowers, despre care autorităţile au informat că a folosit o puşcă AR-15 şi trei pistoale, i-a transmis unui ofiţer în timp ce era tratat pentru răni că doreşte ca “toţi evreii să moară şi că ei comit un genocid”, se arată în documente.
Bowers, care a fost operat şi rămâne în spital, va apărea în faţa unui tribunal luni.
Vecinul său, Chris Hall, a declarat că nu a auzit sau văzut nimic care ar indica că Bowers ar avea viziuni antisemite sau că ar fi periculos. “Cel mai înspăimântător este cât de normal părea. Aş fi vrut să ştiu ce era în mintea lui. Poate s-ar fi putut face ceva, nu ştiu”, a declarat el.
Atacul comis sâmbătă dimineaţa asupra credincioşilor evrei aflaţi la rugăciune în Sinagoga din Pittsburgh a stârnit un val de indignare şi îngrijorare în societatea americană, dar şi în lumea întreagă.
„Crimele de la sinagogă sunt un semnal sinistru pentru vremurile noastre”, titrează The Hill, în timp ce The New Yorker vorbeşte despre o revenire a antisemitismului în viaţa americană. Huffington Post plasează masacrul în contextul mai larg al evenimentelor violente din ultimul timp şi vorbeşte despre „o săptămână de ură americană” în care doi oameni de culoare au fost ucişi într-un magazin, în timp ce un alb a fost cruţat sub explicaţia „albii nu împuşcă albi”, iar mai multe colete cu explozibil au fost trimise de un susţinător al preşedintelui Trump unor personalităţi politice proeminente din tabăra democraţilor.
Vorbind despre un „internet al urii”, The Atlantic scrie că Robert Browers, ucigaşul celor 11 evrei împuşcaţi în sinagogă pe motiv că „Evreii trebuie să moară”, era foarte activ pe o mică reţea de socializare populată de adepţi ai extremei drepte, care incitau la violenţă şi promovau idei rasiste, sexiste şi antisemite.