Atacurile din Noua Zeelandă asupra moscheilor, condamnate de comunitatea internaționlă

Politicieni şi lideri islamici din întreaga Asie au condamnat vineri atacul armat asupra a două moschei din Noua Zeelandă, transmite Reuters.

„Indonezia condamnă cu fermitate acest atac armat, mai ales la un locaş de cult în timpul rugăciunii de vineri”, a declarat ministrul de externe, Retno Marsudi.

Aceasta a fost citată anterior de presă spunând că şase indonezieni se aflau în moschee când a avut loc atacul, dintre care trei au reuşit să scape, iar despre soarta celorlalţi trei nu sunt informaţii.

În Malaezia, ţară majoritar musulmană, Anwar Ibrahim, liderul celui mai mare partid din coaliţia de guvernământ, a arătat că un malaezian a fost rănit în atacul pe care l-a descris ca o „tragedie neagră cu care se confruntă umanitatea şi pacea universală”.

„Sunt profund întristat de acest act necivilizat, contra valorilor umane, în care şi-au pierdut viaţa civili. Transmitem compasiunea profundă şi condoleanţe familiilor victimelor şi poporului neo-zeelandez”, a adăugat acesta.

Şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reacţionat la vestea atacurilor, pe care le-a condamnat şi pe care le-a descris drept ”ultimul exemplu al rasismului şi islamofobiei în creştere”. ”Condamn ferm atacul terorist împotriva moscheii Al Noor (din Noua Zeelandă) şi împotriva credincioşilor musulmani. Fie ca Allah să aibă milă de victime şi să ajute la însănătoşirea grabnică a răniţilor. În numele ţării mele, prezint condoleanţe lumii islamice şi poporului neo-zeelandez, care au fost ţintele acestui act deplorabil – ultimul exemplu al rasismului şi islamofobiei în creştere ”, a scris Erdogan pe contul său de Twitter, potrivit dpa.

Totodată, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc a condamnat ceea ce el a numit un atac „rasist şi fascist”. „Acest atac arată punctul în care a ajuns ostilitatea faţă de Islam şi musulmani”, a scris Ibrahim Kalin pe Twitter.

Kamal Faruqui, fondatorul unei organizaţii non-guvernamentale din India, All India Muslim Personal Board, a condamnat ferm atacul, apreciind că „un virus anti-musulman se răspândeşte în întreaga lume”. „Oameni din toate religiile ar trebui să fie foarte îngrijoraţi”, a adăugat el.

Ambasadorul Afganistanului în Australia, Noua Zeelandă şi Fiji, Wahidullah Waissi, a scris pe Twitter că trei afgani au fost răniţi.

El a transmis condoleanţe familiei unui cetăţean de origine afgană care a fost împuşcat şi ucis în acest „atac odios”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe pakistanez, Mohammad Faisal, a condamnat atacul pe social media, folosind hashtag-ul #pakistanagainstterror.

La rândul său, premierul pakistanez Imran Khan a condamnat atacurile. ”Şocat şi condamn ferm atacurile teroriste de la moschei din Christchurch, Noua Zeelandă. Aceasta reafirmă ceea ce am susţinut întotdeauna: că terorismul nu are religie. Pun atacurile teroriste în creştere pe seama actualei islamofobii post 11 septembrie (2001, din SUA – n.r.) în care islamul şi 1,3 miliarde de musulmani au fost condamnaţi colectiv pentru orice act terorist comis de un musulman. Acest lucru a fost făcut în mod deliberat pentru a demoniza luptele politice musulmane legitime”, a declarat Khan.

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise şi alte 20 au fost grav rănite în atacuri care au avut loc vineri asupra a două moschei din oraşul Christchurch din Noua Zeelandă, a anunţat premierul Jacinda Ardern într-o conferinţă, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Ea a precizat că 30 de persoane au fost ucise la moscheea Masjid Al Noor din centrul oraşului şi alte 10 au fost ucise într-o moschee din suburbia Linwood.

Jacinda Ardern a spus că nivelul de alertă a fost ridicat la maxim.

Ea a adăugat că patru suspecţi cu viziuni extremiste sunt în arest, precizând că ei nu se aflau până acum pe nicio o listă de monitorizare a poliţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *