Atentatul de la Strasbourg : Cinci persoane reţinute în cadrul căutării atacatorului

Bilanțul victimelor atacului de la Strasbourg a fost revizuit. În schimburile de focuri care a avut loc marți seară la Strasbourg au murit două persoane și 14 au fost rănite, dintre care șapte sunt în stare gravă, a declarat miercuri prefectura Bas-Rhin.

Inițial, primarul orașului Roland Ries a raportat patru morți în cursul nopții, după care, ministrul de Interne, Christophe Castaner, a avansat cifra de trei morți, în cadrul unei conferințe de presă la ora 2:00.

Procurorul Parisului, Rémy Heitz, a cărui secție antiteroristă efectuează ancheta asupra atacului de la Strasbourg, va organiza o conferință de presă miercuri, la ora 12.00, la Curtea Supremă din Strasbourg.

Magistratul, care a mers la locul atacului de marți seara, trebuie să facă bilanțul investigațiilor, în timp ce poliția desfășoară acțiuni de căutare a suspectului, un bărbat de 29 de ani, cu fișa S (indicator utilizat de autoritățile de aplicare a legii pentru a semnala o amenințare la adresa securității naționale) pentru radicalizare islamistă și cunoscut pentru chestiuni de încălcare a dreptului comun.

Cinci persone reținute

Cinci persoane au fost reţinute în cadrul căutărilor autorului atacului de marţi din Piaţa de Crăciun de la Strasbourg – soldat cu trei morţi şi 13 răniţi, între care opt grav -, însă atacatorul nu a fost prins, a anunţat miercuri secretarul se stat de la Ministerul francez de Interne Laurent Nunez, relatează The Associated Press.

Atacatorul ar fi putut să fi fugit în Germania, a declarat Laurent Nunez la postul de radio France-Inter.

Trei persoane au fost ucise, iar alte 13 rănite – dintre care opt grav, a precizat el.

Nunez a dezminţit informaţii cu privire la intervenţie a poliţiei la cunoscuta catedrală a oraşului şi a precizat că operaţiunile de căutare evoluează constant.

Atacatorul a fost identificat drept un suspect extremist în cursul unor încarcerări anterioare, însă motivul atacului rămâne neclar.

O anchetă teroristă a fost deschisă cu privire la atac.

Guvernul francez a ridicat miercuri nivelul alertei în domeniul securităţii şi a trimis trupe suplimentare la Strasbourg, unde aproximativ 350 de membri ai forţelor de securitate caută atacatorul, potrivit AP.

Atacatorul, în vârstă de 29 de ani, are cazier atât în Franţa, cât şi în Germania, unde a fost semnalat ca extremist.

Autorităţile locale au îndemnat populaţia să rămână înăuntru.

”Viaţa trebuie să continue”, pentru ca oraşul să nu cedeze ”unui terorist care încearcă să ne perturbe modul de viaţă”, a declarat pentru BFMTV primarul Strasbourgului Roland Ries.

O intervenţie a forţelor de ordine era în curs miercuri dimineaţa în sectorul Catedralei din Strasbourg, în vederea găsirii autorului focurilor de armă soldate cu trei morţi şi 13 răniţi în centrul oraşului, potrivit unui jurnalist Reuters aflat la faţa locului.

Aproximativ 650 de poliţişti şi jandarmi, susţinuţi de mijloace aeriene şi echipe din cadrul RAID, Brigăzii de Căutare şi Intervenţie (BRI) şi forţei militare Sentinelle sunt mobilizaţi după atac, marţi seara, în perimetru Pieţei de Crăciun de la Strasbourg, în căutarea atacatorului, un bărbat în vârstă de 29 de ani, pe numele căruia există o ”fişă S” şi condamnat în mai multe rânduri în legătură cu fapte de drept comun.

Potrivit unui nou bilanţ provizoriu, comunicat miercuri dimineaţa de prefectura regiunii Grand-Est şi Bas-Rhin, atacul armat, care a avut loc în mai multe puncte în centrul oraşului, s-a soldat cu trei morţi şi 13 răniţi, între care opt în stare gravă.

O eventuală ”motivaţie teroristă” a atacului de la Strasbourg ”nu a fost încă stabilită”, a declarat Laurent Nuñez, care a îndemnat la ”cea mai mare prudenţă” în calificarea faptelor, relatează AFP.

Atacatorul – căutat în continuare – este ”un individ cunoscut în dreptul comun prin multe delicte care nu au legătură cu terorismul, el nu a fost cunoscut niciodată în legătură cu delicte teroriste”, a precizat Nuñez la France Inter.

Atacatorul era urmărit de serviciile de informaţii după descoperirea ”unei radicalizări în practica” sa religioasă, însă tânărul ”nu a dat vreodată semne ale unei treceri la fapte”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *