Atenţie! Ce pericol te paşte dacă înoţi cu lentilele de contact

 

 

 

O simplă bălăceală se poate lăsa cu probleme dacă porţi lentile de contact şi ai ales să nu le scoţi înainte de a intra în apă. Iată ce ne sfătuiesc oftalmologii.

 

Dacă ești unul din sutele de mii de români care poartă lentilele de contact, oricât de bine ar suna ideea unei băi reci în piscină sau în mare, trebuie să te gândești de două ori atunci când te pregătești să sari în apă. “Vara este perioada în care cei mai mulți purtători de ochelari se îndreaptă către lentile de contact, pentru a putea purta ochelari de soare normali, dar și pentru a nu avea grija ochelarilor în vacanță. Din păcate, regulile elementare de siguranță nu se cunosc foarte bine și apar diverse probleme din cauza purtării lor în momente nepotrivite, cum este la piscină sau în mare”, spune dr. Beatrice Voiculescu, specialist oftalmolog la Videt.

 

Fără ochelarii de protecţie poţi orbi

Una dintre cele mai frecvente întrebări puse oftalmologilor de către purtătorii de ochelari/lentil de contact este dacă au vreo restricţie la înot. “Răspunsul este clar: doar cu ochelari de protecție de înot de tip “goggles” pentru că lentilele de contact sunt poroase şi pot absorbi bacterii și chimicale care se găsesc în orice sursă de apă, nu doar în cea de piscină sau mare. Astfel pot apărea  infecții, iritații şi alte potențiale probleme medicale. . Înotul cu lentile de contac şi fără ochelari de protecţie t poate duce la infectarea sau iritarea ochilor și chiar la afecțiuni mai grave, (cancer corneal) care pot duce ulterior la pierderea vederii”, spune dr. Voiculescu.

 

 

Fereşte-te de Acanthamoeba și alte bacterii

Ochelarii  vor împiedica apa să intre în ochi și să ia contact cu lentila.„Aproape toate lentilele de contact folosite astăzi sunt moi. Acestea sunt poroase și permit atât substanțelor chimice, cât și bacteriilor să se depună pe interiorul lentilei și să preseze pe suprafața ochiului, cauzând infecții și iritații puternice. Acanthamoeba este bacteria cea mai periculoasă. Această amoebă microscopică trăiește în mediul înconjurător, atât pe sol și în praf, aparatele de aer condițional și umidificatoare, cât și în sursele de apă proaspătă, lacuri, mlaștini, izvoare fierbinți, băi fierbinți și în bazine de înot”, ne sfătuieşte medicul.

 

“Dacă ai probleme de vedere şi vrei să porți ochelari de soare fashion va trebui să optezi pentru cei cu dioptrii” – dr. Beatrice Voiculescu

“Dacă hotărăști să-ți asumi riscul de a înota cu lentilele de contact pe ochi,  lentilele de contact zilnice te pot salva – ele sunt create pentru a fi purtate câteva ore și aruncate imediat ce nu mai este nevoie de ele, după sesiunea de înot” – dr. Beatrice Voiculesc

24 de ore trebuie să ţii la dezinfectat, într-o soluţie specială. lentilele de contact, imediat după ce ai înotat

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *