Atenţionare de călătorie transmisă de MAE: Ploi abundente, furtuni şi inundaţii, în Franţa și Catalonia

Mai multe furtuni, însoţite de ploi abundente, au fost înregistrate în sudul Franţei, miercuri, provocând inundaţii în unele oraşe din regiune, informează Reuters.Un bărbat a fost găsit mort, iar alte două persoane au fost date dispărute miercuri, la o zi după inundaţii puternice în Catalonia, în nord-estul Spaniei, care au lăsat fără electricitate 25.000 de gospodării, au anunţat miercuri autorităţile regionale, relatează AFP.

Serviciul meteorologic naţional francez – Meteo France – a precizat că aceste furtuni ar putea continua până joi.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Franţa că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile competente şi serviciul meteorologic al Aeronauticii militare franceze, începând cu data de 23 octombrie 2019, pentru Departamentele din sudul Franţei: Bouches-du-Rhône, Var, Vaucluse, Tarn, Gard, Hérault, Aveyron, Aude, Pyrénée Orientales, Corsica de Sud şi de Nord s-au emis coduri portocaliu şi roşu de ploi abundente, furtuni, inundaţii şi intensificări ale vântului (la rafală cu viteze între 90 şi 120 km/oră).

Potrivit MAE, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755 şi Consulatului General al României la Marsilia: + 33491221741, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie următoarele telefoane de permanenţă: misiunea diplomatică a României în Republica Franceză: +33680713729, Consulatul General ale României la Marsilia: +33610027164, Consulatul General ale României la Lyon: +33643627736 şi Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022, la care
pot apela în funcţie de zona în care se află.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://paris.mae.ro, http://marsilia.mae.ro, http://lyon.mae.ro, http://strasbourg.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că
cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Un mort şi doi dispăruţi în inundaţii în Catalonia

Un bărbat a fost găsit mort, iar alte două persoane au fost date dispărute miercuri, la o zi după inundaţii puternice în Catalonia, în nord-estul Spaniei, care au lăsat fără electricitate 25.000 de gospodării, au anunţat miercuri autorităţile regionale, relatează AFP.

Corpul neînsufleţit al unui bărbat dat dispărut marţi, în satul Arenys de Munt, a fost descoprit miercuri dimineaţa pe plaja Caldes d’Estrac, la 40 de kilometri nord de Barclona, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter poliţia regională.

Pompierii au anunţat la rândul lor că se află în căutarea a două persoane date dispărute în timp ce se aflau într-un bungalow luat de ape la Vilaverd, la 30 de kilometri de Tarragona.

Ploi diluviene au avut loc în Catalonia în noaptea de marţi spre miercuri.

Peste 40 de drumuri au fost blocate de inundaţii şi alunecări de teren, dar şi mai multe căi ferate, iar aproximativ 25.000 de gospodării au fost private de electricitate miercuri, potrivit serviciilor de urgenţă şi de trafic catalane.

O persoană şi-a pierdut viaţa şi un pod s-a prăbuşit în timpul furtunilor violente din nordul Italiei

Un şofer de taxi a murit înecat în Italia în timpul furtunilor violente care au provocat inundaţii şi au distrus un pod în nordul Italiei, au anunţat marţi pompierii, relatează AFP.

Taxiul a fost luat de ape în oraşul Capriata d’Orba (regiunea Piemont, nord-vest), unde s-a prăbuşit şi un pod. Un pasager a reuşit să iasă din taxi şi a supravieţuit agăţându-se de un copac, potrivit mass-media italiene.

Circa 100 de persoane au fost evacuate luni din locuinţe în Liguria (nord-est), în timp ce pompierii au raportat 900 de operaţiuni de salvare între Genova şi Milano, unde drumurile şi căile ferate au fost inundate, iar traficul a fost suspendat în unele zone.

Nivelul fluviului Pô, care traversează Italia de la vest la est, a crescut cu 3,5 metri în douăzeci şi patru de ore, a anunţat Coldiretti, principala asociaţie agricolă italiană.

Potrivit Coldiretti, „ca urmare a efectelor schimbărilor climatice”, în Italia s-au produs „mai mult de trei furtuni pe zi de la începutul toamnei, cu inundaţii, rafale de vânt şi grindină, cu o frecvenţă cu 18% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut”.

Furtunile violente au afectat „regiunile cele mai fragile din peninsulă, precum Piemont şi Liguria, unde 100% dintre comune prezintă risc hidrogeologic ridicat”.

În plus, aceste zone au devenit „şi mai fragile prin betonarea şi abandonarea terenurilor agricole, care au condus la dispariţia a 28% din suprafeţele cultivabile în 25 de ani”, cu o reducere a terenurilor utilizabile la 12,8 milioane hectare, potrivit Coldiretti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *