Au pus ochii și pe prima ‘Prima Casă’. Un șef din BNR le dă idei cum să schimbe acest program guvernamental

 

 

 

Programul „Prima Casă’ ar trebui schimbat, potrivit șefului Direcţiei de Stabilitate Financiară din Banca Naţională a României (BNR), Eugen Rădulescu. Acesta a precizat că vorbește în nume personal, și a menționat că, în opinia sa, programul ar trebui să aibă un rol social pentru a permite cumpărarea de locuinţe mai mici.

 

‘Prima Casă’ a fost un program bine construit de la început, chiar dacă nu a avut rol social în niciun fel. El nu a avut rol social. El a fost construit în anul 2009 sau 2010, când era o îngheţare completă a creditului bancar post-criză şi nu se mai construia nimic, locuinţe, şi atunci guvernul a intervenit cu acest program care nu a avut rol social la început. Pe măsură, însă, ce piaţa a început să se reîncălzească şi să pornească din nou la drum, s-a pus problema ca acest credit să devină mai degrabă cu un caracter social. Nu s-a întâmplat asta. Măsurile care s-au adoptat ulterior pentru creditul ‘Prima Casă’ nu au condus la această îndreptare mai degrabă către social, ci aş zice că dimpotrivă… Eu, personal, găsesc că în forma în care este în momentul de faţă el trebuie schimbat. El trebuie să se adreseze în mod special celor care au resurse mai puţine şi să nu fie pentru case de vacanţă”, a spus Eugen Rădulescu, la un seminar organizat la Sinaia de Consiliul Concurenţei şi Consiliul Patronatelor Bancare din România, conform agerpres.ro.

Acesta a afirmat că acum, prin intermediul programului, sunt achiziţionate case de vacanţă, respectiv „juniorul familiei ia creditul şi cumpără casă de vacanţă”.

Potrivit acestuia, programul „Prima Casă” s-a dovedit extrem de bun ca produs de creditare, iar rata de neperformanţă este foarte scăzută.

Rădulescu a adăugat că BNR nu poate modifica acest program, deoarece este unul guvernamental.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *