AUR reia tema lui Băsescu cu 300 de parlamentari și propune un proiect de lege prin care să fie cel mult 95 de senatori şi 225 de deputaţi

Alianţa pentru Unirea Românilor a depus un proiect de lege, miercuri în Parlament, pentru reducerea numărului de parlamentari, prin modificarea cotei de reprezentare. Potrivit iniţiativei, un deputat ar urma să fie ales cu 90.000 de voturi, iar un senator cu 210.000, transmite news.ro.

Conform comunicatului de presă al AUR, în prezent, cota este de 73.000 voturi pentru un deputat şi 168.000 voturi pentru un senator, deci schimbarea preconizată este una consistentă.

Ultima informaţie venită pe căile oficiale arată că există un număr de peste 6 milioane de cetăţeni români plecaţi peste hotare, dar care şi-au păstrat drepturile electorale în ceea ce priveşte alegerile din România, mai indică sursa citată.

Creşterea cotelor de reprezentare ar duce la alegerea unui număr de circa 225 de deputaţi şi 95 de senatori la scrutinul din 2024, numărul exact depinzând şi de prevederile legii în ceea ce priveşte modul de redistribuire a voturilor. Legea are în vedere şi numărul de mandate de parlamentar pentru românii din afara graniţelor ţării. În momentul de faţă, există doar patru mandate de deputat şi două de senator alocate comunităţilor de români din diaspora.

Acest număr trebuie mărit, deoarece pentru cele câteva milioane de români aflaţi în străinătate, reprezentarea în Parlamentul României este insuficientă, mai spune AUR.

Ţinând seama de importanţa iniţiativei legislative şi de aşteptările electoratului, precum şi de timpul scurt necesar pentru ca legea să fie aplicată în 2024, Alianţa pentru Unirea Românilor a solicitat adoptarea proiectului în procedură de urgenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *