Australia intenţionează să-și mute ambasada sa în Israel la Ierusalim

Australia intenţionează să transfere ambasada sa în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, a anunţat marţi premierul australian, Scott Morrison, evocând un gest diplomatic similar celui pe care l-au făcut Statele Unite în luna mai, relatează AFP.

Scott Morrison a convocat o conferinţă de presă pentru a declara că este „deschis” propunerilor de recunoaştere formală a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi de transferare a ambasadei Australiei în acest oraş.

O asemenea măsură ar constitui o ruptură cu politica pe care guvernele australiene succesive au aplicat-o de mai multe decenii în acest domeniu.

„Suntem angajaţi faţă de o soluţie cu două state”, Israelul şi un stat palestinian, „dar sincer, asta nu merge prea bine, au fost realizate puţine progrese şi nu trebuie să continuăm să facem acelaşi lucru şi să ne aşteptăm la rezultate diferite”, a explicat prim-ministrul.

El a apreciat ca „rezonabile” şi „convingătoare” propunerile de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală şi a transfera ambasada, fără să precizeze originea acestor propuneri, şi a menţionat că urmează să fie studiate de guvernul australian.

Acest anunţ neaşteptat a fost făcut cu câteva zile înaintea unor alegeri legislative parţiale care vor avea loc într-o circumscripţie cu o numeroasă populaţie de origine evreiască din Sydney. Candidatul Partidului Liberal condus de Morrison, un fost ambasador al Australiei în Israel, întâmpină dificultăţi în intenţiile de vot, potrivit sondajelor.

O înfrângere la aceste alegeri ar duce la pierderea majorităţii de un singur mandat pe care o deţine Partidul Liberal în parlament.

O purtătoare de cuvânt a Partidului Laburist (opoziţie) l-a acuzat pe Morrison că a făcut acest anunţ despre Ierusalim pentru a atrage voturi suplimentare.

Potrivit ziarului Sydney Morning Herald, premierul urmează să explice marţi, în declaraţia sa de politică externă, de ce Australia va vota ”nu” la ONU într-un vot menit să permită Autorităţii Palestiniene (AP), la putere în Fâşia Gaza, să prezideze Grupul Celor 77 (G77), o coaliţie de ţări în curs de dezvoltare.

De asemenea, el urmează să adopte o poziţie mult mai fermă faţă de Iran şi să anunţe o examinare a acestei probleme, cu scopul de a stabili dacă Australia va urma exemplul Statelor Unite cu privire la abandonarea acordului în dosarul nuclear iranian.

Pe de altă parte, postul francez i24NEWS ministrul român de Externe Teodor Meleşcanu a declarat vineri că Ministerul român de Externe a finalizat un raport analitic cu privire la un eventual transfer al Ambasadei României în Israel la Ierusalim.

Documentul a fost prezentat iniţial premierului, iar apoi Guvernului român urma să-l trimită preşedinţiei şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului român, potrivit lui Meleşcanu.

”În ceea ce ne priveşte, am repertoriat în raportul nostru atât elemente de interes, cât şi factori susceptibili să aibă un efect negativ, însă decizia nu ne aparţine”, a declarat ministrul român de Externe.

”Scopul acestei analize era să prezinte celor care iau decizii politice toate avantajele şi inconvenientele, pentru ca toată lumea să fie informată şi pentru ca România aă aibă o poziţie actualăcoordonată”, a adăugat el.

Săptămâna trecută, adjunctul ministrului rus de Externe Mihail Bogdanov a declarat pentru postul francez i24NEWS că ar fi ”iraţional” ca Moscova să nu recunoască Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului.

În aprilie 2017, Rusia a luat prin surprindere comunitatea internaţională, recunoscând Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului. Făcând acest lucru, Rusia a devenit primul stat care a recunoscut suveranitatea Israelului într-o parte a oraşului.

În decembrie 2017, preşedintele Statelor Unite Donald Trump a recunoscut în mod oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Câteva luni mai târziu, în mai 2018, Statele Unite au inaugurat noul sediu al Ambasadei americane la Ierusalim.

Guatemala şi Paraguay au urmat exemplul Statelor Unite şi şi-au transferat ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim.

Recent, Paraguayul a dat înapoi şi şi-a mutat ambasada în Oraşul Alb.

Planul ONU de împărţire a Palestinei din 1947 definea iniţial Ierusalimul drept o enclavă internaţională. Palestinienii revendică Ierusalimul de Est drept capitala viitorului lor stat, iar numeroase ţări nu recunosc controlul israelian în Ierusalimul de Vest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *