Australia, vizată de un atac cibernetic comis de un ”agent statal”

Australia a acuzat luni un ”agent statal sofisticat” că se face vinovat de piratarea unui sistem informatic al Parlamentului, care a vizat de asemenea mai multe partide politice, cu câteva luni înaintea alegerilor naţionale, relatează AFP.

Premierul australian Scott Morrison le-a spus parlamentarilor că serviciile sale de securitate anchetează cu privire la această piratare, după ce şi-a dat seama că reţelele anumitor partide politce, precum Partidul Liberal, Partidul Laburist şi Partidul Naţional au fost de asemenea atinse”.

”Experţii noştri cred că un agent statal sofisticat este vinovat de acest act răuvoitor”, a spus el, fără să citeze numele vreunei ţări.

”Serviciile noastre de securitate au detectat acest act şi au acţionat hotărât pentru a-i face faţă. Ei sunt pe cale să securizeze aceste reţele şi să-i protejeze pe utilizatorii acestora”.

Autorităţile australiene au dezvăluit la 8 februarie că securitatea sistemului informatic al Parlamentului a fost compromisă într-un ”incident” a cărui natură nu au divulgat-o.

Acest lucru i-a obligat pe utilizatorii acestei reţele, inclusiv pe premier şi pe membrii Guvernului, să-şi schimbe parola.

Australian Signals Directorate (ASD), o agenţie australiană de informaţii, a confirmat la acea vreme că lucra împreună cu Parlamentul pentru a contracara acest atac, ceea ce sugera că erau implicaţi hackeri experiemtaţi.

Unele publicaţii au evocat o potenţială implicare a Chinei, în pofida faptului că nicio sursă oficială nu a arătat cu degetul, în acest stadiu, Beijingul. Experţi în informatică relevă că este nevoie demult timp şi de multă muncă pentru a stabili vinovaţii într-un atac informatic.

Australienii urmează să participe la alegerii parlamentare peste o lună, ceea ce alimentează temeri cu privire la faptul că hackeri ar încerca să influenţeze dezbaterile sau scrutinul.

Însă Morrison a declarat că nu există ”vreo probă a unui amestec în procesul electoral”.

”Am instituit un anumit număr de măsuri pentru a ne asigura de integritatea sistemului nostru electoral”, a subliniat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.