Austria va introduce o taxă asupra giganţilor din domeniul digital, anunţă cancelarul Kurz

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunţat sâmbătă că ţara sa va introduce o taxă asupra giganţilor din domeniul digital, după ce Franţa a comunicat aplicarea unei măsuri similare de la 1 ianuarie şi în contextul discuţiilor privind adoptarea unei taxe pe economia digitală la nivelul Uniunii Europene, transmite AFP.

”Nu este decât justiţie ca giganţii digitali care activează în Europa să-şi plătească partea corectă de impozite. Pe lângă o dispoziţie la nivelul Uniunii Europene, noi vom acţiona la nivel naţional”, a declarat Kurz, potrivit unui comunicat.

”Vom introduce o taxă digitală în Austria”, a precizat cancelarul, notând că statele membre ale UE sunt ”de acord în principiu asupra necesităţii unei astfel de taxări”.

”Obiectivul este clar: este vorba despre a taxa firmele care obţin venituri colosale online, pentru care nu plătesc practic niciun impozit, cum se întâmplă cu Facebook şi Amazon”, a arătat Kurz.

El a precizat că ministrul de finanţe, Hartwig Loeger, va avea sarcina ”de a elabora detaliile şi punerea în aplicare” a viitoarei taxe, ”a cărei funcţionare o va prezenta la începutul lui ianuarie”.

Taxa va intra în vigoare în cadrul reformelor fiscale avute în vedere de guvern pentru 2020.

În UE, companiile digitale plătesc în medie 9% impozite, faţă de 23% în cazul altor firme, potrivit comisarului european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *