Autorităţile fiscale indiene au făcut percheziţii la entităţi media critice la adresa guvernului Modi

Autorităţile fiscale indiene au făcut percheziţii la un important ziar şi un post de televiziune care au criticat modul în care guvernul lui Narendra Modi a gestionat pandemia, declanşând acuzaţii de intimidare, relatează The Guardian.

Ziarul Bhaskar, citit de milioane de oameni, a publicat o serie de articole legat de dezastrul provocat de pandemie în lunile aprilie şi mai şi a criticat gestionarea de către guvern a crizei.

Cotidianul a anunţat pe site-ul propriu, ca răspuns la percheziţii, că în ultimele şase luni a căutat să aducă „adevărata situaţie în faţa ţării”.

„Fie că este vorba despre aruncarea trupurilor fără viaţă în Gange sau ascunderea deceselor cauzate de coronavirus, Bhaskar a arătat un jurnalism neînfricat”.

Luna trecută, editorul Om Gaur a publicat în New York Times un editorial în care a spus că trupurile din Gange simbolizează „eşecul şi decepţiile” administraţiei prim-ministrului Narendra Modi.
Brijesh Mishra, redactor-şef al postului de televiziune Bharat Samachar, a spus că percheziţiile sunt o formă de hărţuire. „Nu ne temem de aceste raiduri…. suntem de partea adevărului şi a celor 240 de milioane de oameni din Uttar Pradesh”, a scris el pe site.

În indexul Reporteri Fără Frontiere privind libertatea presei în 2021, India ocupă locul 142 din 180 de ţări.

Ashok Gehlot, prim-ministru al statului Rajasthan, a scris pe Twitter că seria de percheziţii reprezintă o încercare neruşinată de a suprima presa. „Guvernul lui Modi nu poate tolera nici măcar un strop din critici”, a spus Gehlot, care face parte din partidul de opoziţie.

Şi prim-ministrul New Delhi, Arvind Kejriwal, a considerat că raidurile au fost „o încercare de a speria presa”.

Autorităţile centrale nu au comentat oficial legat de percheziţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *