Autorităţile ruse au trecut la represalii împotriva rudelor aliaţilor lui Navalnîi

Unul dintre colaboratorii apropiaţi ai opozantului rus Aleksei Navalnîi – încarcerat în prezent într-o colonie de muncă – a acuzat luni autorităţile ruse că i-au arestat tatăl în weekend într-o tentativă de a pune presiune asupra sa, după ce a anunţat organizarea unei noi manifestaţii antiguvernamentale, relatează Reuters.

Ivan Jdanov, şeful Fondului de luptă împotriva corupţiei (FBK) întemeiat de Navalnîi, a declarat că tatăl său, pensionar, a fost arestat sâmbătă la Rostov-pe-Don (sudul Rusiei) pentru un presupus abuz în serviciu, după ce poliţia i-a percheziţionat vineri domiciliul şi l-a interogat până târziu noaptea.

Autorităţile au declanşat represalii împotriva aliaţilor lui Navalnîi, cel mai proeminent critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, a cărui arestare la 17 ianuarie la revenirea în Rusia din Germania, unde timp de cinci luni primise îngrijiri după otrăvirea sa în august cu agent neurotoxic Noviciok, de uz militar, declanşase proteste în masă în multe oraşe din Federaţia Rusă. La scurt timp, Navalnîi a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea controlului judiciar într-un dosar privind presupuse acte de delapidare datând din 2014, caz despre care atât el, cât şi opoziţia şi Occidentul susţin că a fost orchestrat de autorităţi.

Puterea rusă a declarat că aliaţii săi i-au încurajat pe oameni să iasă în stradă la aceste proteste, neautorizate şi care au reprezentat un risc pentru sănătatea publică din cauza epidemiei de COVID-19.

În genere, autorităţile au încercat să-l prezinte pe Navalnîi ca pe o marionetă susţinută de Occident într-o misiune de destabilizare a Rusiei înaintea alegerilor parlamentare din septembrie, o acuzaţie pe care el o neagă.

Numeroşi colaboratori ai lui Navalnîi, între care purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmîş, şi fratele său se află în arest la domiciliu şi se confruntă cu dosare penale.

Jdanov senior, 66 de ani, a lucrat ca funcţionar într-o localitate din regiunea Neneţ (nordul Rusiei) şi s-a pensionat vara trecută, a indicat fiul acestuia pe Facebook.

Dosarul deschis împotriva sa se referă la faptul că el a recomandat alocarea unei locuinţe sociale unei femei a cărei familie primise deja o subvenţie pentru locuinţă. Dar alocarea locuinţei a fost anulată ulterior din cauza unei subvenţii anterioare pe care familia acesteia o primise deja, a explicat Jdanov jr.

Urmărirea penală împotriva tatălui meu, care suferă de „multe boli“, reprezintă un ‘nivel nou de josnicie şi de ticăloşie la care a coborât administraţia prezidenţială’, adăugând că ‘acesta este cel mai rău lucru care mi se putea întâmpla’, potrivit publicaţiei independente Meduza.io, citată de agerpres.ro.

‘Nu am nicio îndoială că acest dosar are legătură cu mine şi cu ceea ce fac eu’, a spus el, indicând că nu ştie unde este încarcerat în prezent tatăl său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *