Autoritățile dorm complice cu mafia pădurilor! Mii de oameni au ieşit în stradă, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, pentru a protesta faţă de defrişările ilegale

Mii de oameni au ieşit, duminică, în stradă în mai multe oraşe din ţară ca să protesteze faţă de tăierea pădurilor. Peste 4.000 de persoane au plecat, duminică seara, în marş, din Piaţa Universităţii spre Ministerul Apelor şi Pădurilor, pentru a cere demisia ministrului Ioan Deneş.

La Cluj-Napoca, peste 400 de persoane s-au adunat, duminică, pe Bulevardul Eroilor având pancarte cu mesaje precum „Urgenţă climatică”, „Blestemăm securea ce taie pădurea”, „Toţi pentru păduri”, „Nu avem o planetă B”, „Salvaţi pădurea”.

Manifestaţia este organizată de către organizaţiile nonguvernamentale Greenpeace Romania, DeClic şi Agent Green.

„Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Naţional arată că tăierile ilegale au loc într-un ritm fără precedent. În urmă lor rămân versanţi dezgoliţi, inundaţii dezastruoase, zone deşertificate, comunităţi divizate şi expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) şi protecţia strictă a pădurilor seculare din România!”, anunţă organizatorii.

Protestatarii cer stoparea defrişărilor ilegale de pădure, modernizarea urgentă a bazei de date SUMAL şi a aplicaţiei Inspectorul Pădurii, protecţia pădurilor seculare şi a biodiversităţii pe care o găzduiesc, precum şi demisia ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

“Nu mai avem nicio aşteptare de la autorităţile actuale. Au trecut patru ani de la ultimul nostru marş pentru păduri. Când ne-am unit vocile în 2015, am reuşit să obţinem măsuri legislative prin care am oprit camioane cu lemn ilegal, s-au înfiinţat Gărzile Forestiere, s-a impus operaţionalizarea Radarului Pădurilor, am investigat şi expus cazuri cu tăieri ilegale în păduri virgine şi parcuri naţionale, forţând autorităţile să protejeze măcar ceva. Dar Guvernul refuză să rezolve problemele sistemice de la nivel naţional. Avem peste 40 de procese cu statul pentru distrugerea deliberată ariilor protejate şi plângeri depuse la Comisia Europeană pentru distrugerea acestora şi pentru tăierile ilegale”, a transmis, citat de Mediafax, Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

Traseul Marşului pentru Păduri este Piaţa Universităţii – Piaţa Kogălniceanu – Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *