Autorul atacului cu arcul din Norvegia, predat serviciilor de sănătate pentru o evaluare psihiatrică

Bărbatul de 37 de ani care a recunoscut că este autorul unui atac sângeros cu arcul în Norvegia, Espen Andersen Braathen, a fost predat serviciilor de sănătate „după o evaluare a stării sale”, a anunţat vineri, pentru AFP, procurorul însărcinat cu dosarul, Ann Iren Svane Mathiassen.

„El a fost preluat de serviciile de sănătate joi seara, în urma unei evaluări a stării sale de sănătate”, a declarat Ann Iren Svane Mathiassen pentru agenţia de presă franceză.

Suspiciuni planează asupra sănătăţii mentale şi prin urmare a responsabilităţii penale a lui Espen Andersen Braathen, un danez care a recunoscut că a ucis cinci persoane şi a rănit alte trei miercuri, la Kongsberg (sud-est), unde locuieşte.

Espen Andersen Braathen a început joi să facă obiectul unei evaluări psihiatrice, ale cărei concluzii ar urma să fie trase după mai multe luni.

O judecătoare urmează să se pronunţe vineri, fără prezenţa fizică a suspectului, asupra plasării lui Espen Andersen Braathen în detenţie provizorie. Autorităţile au cerut o detenţie de patru săptămâni, dintre care primele două în izolare.

În caz de decizie pozitivă, el nu va fi încarcerat, ci lăsat în responsabilitatea medicilor, a precizat procuroarea.

Chiar dacă atacurile poarta marca unui „act terorist” potrivit autorităţilor norvegiene, ele nu exclud posibilitatea unor probleme psihice.

„Nu există nicio îndoială că atacul în sine are caracteristici care ne fac să credem că acesta poate fi un act terorist, însă contează acum ca ancheta să avanseze şi să fie clarificate motivaţiile suspectului”, a declarat şeful serviciilor de securitate norvegiene PST Hans Sverre Sjovold, joi.

„Aceasta este o persoană care a tot apelat o anumită perioadă de timp la sistemul de sănătate”, a subliniat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *