Autorul masacrului din Noua Zeelandă a vizitat, anul trecut, România, Bulgaria şi Ungaria

Autorul atacului armat din Noua Zeelandă a efectuat un turneu în Bulgaria, România şi Ungaria în 2018, anunţă procurorul-şef din Bulgaria, Sotir Ţaţarov, citat de site-ul Novinite.com.

Potrivit oficialului citat, Brenton Tarrant a vizitat oraşele Sofia şi Plovdiv în noiembrie 2018. Ulterior, individul s-a deplasat în România, de unde a închiriat o maşină pentru a merge în Ungaria.

Autorul atacului la două moschei din Christchurch, un australian în vârstă de 28 de ani, a călătorit în Bulgaria, din 9 în 15 noiembrie 2018, a precizat procurorul general de la Sofia, Sotir Ţaţarov, citat de AFP.

Autorităţile bulgare au deschis o anchetă pentru a stabili dacă versiunea sa, conform căreia „dorea să descopere situri istorice şi să studieze istoria ţărilor balcanice, este corectă sau dacă avea alte obiective”, a mai spus procurorul general într-o conferinţă de presă.

Ministrul de Interne, Mladen Marinov, a adăugat că ancheta vizează elucidarea „motivelor” călătoriei bărbatului şi eventuale „contacte cu alte persoane”.

Din primele elemente pe care le au autorităţile bulgare nu rezultă totuşi „date ale unor activităţi teoriste şi contacte ale aceste persoane în Bulgaria”, a precizat procurorul general.

Autorităţile bulgare au însă informaţii precise în privinţa itinerariului acestuia: a sosit la Sofia din Dubai, la 9 noiembrie, a închiriat o maşină în 10 noiembrie şi „ a vizitat situri istorice” în zece localităţi bulgare.

Bărbatul a părăsit Bulgaria în 15 noiembrie cu un zbor spre Bucureşti, unde a închiriat o maşină pentru a merge în Ungaria, a mai declarat procurorul general.

Se pare că acesta a mai fost în sud-estul Europei, într-o scurtă călătorie în Balcani, în 28-20 decembrie 2016, călătorind cu autocarul prin Serbia, Croatia, Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina.

Atacatorul din Christchurch a călătorit de mai multe ori în Turcia

Autorul suspectat de comiterea atacului de vineri asupra a două moschei din Noua Zeelandă a întreprins mai multe călătorii în Turcia, unde autorităţile au deschis o anchetă pentru a-i descoperi activitatea şi contactele, a declarat vineri un oficial turc sub protecţia anonimatului, citat de AFP.

Individul, un extremist de dreapta din Australia, a fost în Turcia de mai multe ori, unde petrecut o lungă perioadă de timp, a adăugat sursa citată, fără a oferi detalii cu privire la frecvenţa, durata sau data vizitelor.

„Credem că este posibil ca suspectul să se fi deplasat (din Turcia) în alte ţări din Europa, Asia şi Africa. Investigăm deplasările şi contactele suspectului în interiorul ţării”, a declarat sursa citată de France Presse.

Mai multe mijloace de informare în masă din Turcia au transmis că atentatorul a adresat ameninţări la adresa Turciei într-un „manifest” publicat pe reţelele sociale şi a însemnat date ale înfrângerilor militare ale Imperiului Otoman pe încărcătoarele armelor deţinute.

În „manifestul” său se afirmă, în special, că Biserica Sfânta Sofia din Istanbul, transformată în moschee de otomani după căderea Constantinopolului în 1453, în prezent muzeu, va fi „eliberată” de minarete.

Ca semn al emoţiei generate de acest atac în Turcia, vicepreşedintele Fuat Oktay şi şeful diplomaţiei Mevlut Cavusoglu vor efectua o vizită în Noua Zeelandă în zilele următoare, potrivit unui anunţ al Ministerului de Externe turc.

Brenton Tarrant, 28 de ani, principalul suspect în cazul atacurilor armate ce au vizat două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, a fost plasat în arest preventiv până pe data de 5 aprilie, când urmează să apară din nou în instanţă, informează site-ul postului australian ABC News.

Individul, care a fost incuplat pentru omucidere, nu a solicitat eliberarea pe cauţiune şi nici ascunderea numelui – Brenton Harrison Tarrant. Bărbatul, în vârstă de 28 de ani, originar din Australia, a fost adus în instanţă în îmbarcat într-o salopetă de închisoare, cu cătuşe şi desculţ. El nu a vorbit deloc.

Brenton Harrison Tarrant intenţiona să continue masacrul, înainte să fie arestat de poliţie, la 36 de minute după primul apel de urgenţă, a declarat Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande, informează cotidianul The Guardian.
„Atacatorul era mobil, în vehiculul în care atacatorul se afla erau alte două arme de foc, şi intenţia lui era să continue atacul”, a declarat Ardern, care a precizat că suspectul a fost inculpat pentru omucidere, însă probabil va fi pus sub acuzare şi pentru alte infracţiuni.

Ardern a mai precizat că printre cele 50 de persoane decedate în urma atentatelor se numără şi copii. Alte aproape 40 de persoane sunt spitalizate, dintre care unsprezece sunt la terapie intensivă.
Conform informaţiilor apărute în presă, suspectul a transmis în direct atacul asupra uneia dintre moschei. Înaintea atacului, acesta a publicat pe contul său de Twitter, sub numele de Brenton Tarrant, mai multe poze cu arme şi o „proclamaţie” de 74 de pagini în care îşi explică acţiunile.

Teroristul avea permis de armă

Bărbatul suspectat de uciderea a 50 de persoane în atacul comis vineri asupra a două moschei din Christchurch deţinea permis de armă, precum şi un mic arsenal de arme semiautomate, a indicat sâmbătă premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern, transmite AFP.

„Atacatorul era deţinător al unui permis de armă (…) dobândit în noiembrie 2017”, a declarat Jacinda Ardern în cadrul unei conferinţe de presă.

„Pot să vă garantez că legile noastre în privinţa armelor vor fi schimbate”, a asigurat premierul neo-zeelandez.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *