AVANTAJELE POSTULUI NEGRU
Postul este o perioadă de abstinenţă la toate produsele alimentare, dacă este vorba de postul negru, sau doar la anumite alimente, dacă este vorba de postul obsinuit.
Unii specialişti consideră că postul poate face minuni pentru sănătatea oamenilor. Din punct de vedere tehnic organismul resimte postul după primele 24 de ore, însă din punct de vedere chimic, lipsa hranei determină utilizarea rezervelor din carbohidraţi ca sursă de energie.
Postul va continua atâta timp cât depozitele adipoase şi de carbohidrati sunt folosite pentru eliberarea energiei. O dată ce rezervele de proteine sunt epuizate pentru producerea energiei (în urma acestui proces rezultand pierderea masei musculare) se va instala senzatia de foame.
Beneficiile postului se raportează la progresia organismului privat de hrană. Din cauza lipsei surselor de energie din hrană, organismul va folosi propriile sale resurse (funcţie numită autoliză). Autoliza implică solicitarea depozitelor de grăsime din organism în scopul producerii energiei. Ficatul este cel responsabil de transformarea grăsimilor într-o substanţă chimică numită cetona (substanţa care rezulta in urma metabolizarii acidului acetic si acidului beta-hidroxibutiric) şi apoi distribuie aceste organisme în tot corpul prin intermediul fluxului sanguin.
Printre principalele avantaje ale postului negru, cu condiţia de a nu abuza, unii specialişti enumără:
- Ajută procesul de detoxifiere
- Elimină tensiunea acumulată la nivelul corpului
- Reduce insomniile
- Îmbunătăţeşte funcţiile sexuale
- Induce frecvent o senzaţie de euforie
- Te scapă rapid de kilogramele în plus
- Reduce colesterolul şi nivelul tensiunii arteriale
- Eliberează corpul de toxine
- Îmbunătăţeşte activitatea metabolismului
Detoxifierea organismului este cel mai important argument expus de către cei care susțin importanța postului. Detoxifierea este un proces normal de eliminare sau neutralizare a toxinelor prin colon, ficat, rinichi, plămâni, ganglioni limfatici şi piele din organism. Acest proces este accelerat de repausul alimentar întrucât atunci când o persoană nu mai mănâncă, organismul utilizează rezervele de grăsimi pentru eliberarea energiei.
Un alt beneficiu al postului este ca acesta stimuleaza procesele de vindecare din organism. Pe parcursul unui post, sistemul digestiv este mai puțin solicitat spre deosebire de metabolism şi sistemul imunitar. Procesul de vindecare in timpul postului este precipitat de căutarea resurselor energetice ale organismului.
Dezvoltarea formațiunilor anormale din organism sau a tumorilor este încetinită ca urmare a implicării organismului în procesul autolizei.
O rată metabolică mai lentă, o producţie intensă de proteine, un sistem imunitar îmbunătăţit şi stimularea producţiei de hormoni sunt beneficiile pe termen lung ale postului.
Alături de hormonul de creştere, pe parcursul postului mai este eliberat un hormon antiîmbătrânire. În urma unor cercetări s-a demonstrat ca singura modalitate de a prelungi viata unui mamifer este subnutriția, fără malnutriţie.
Desigur, toate aceste beneficii se vor resimţi în anumite condiţii. Se recomandă ca, după postul negru, dieta să fie echilibrată şi uşoară. Practic, postul negru, deşi durează o singură zi, încurajează un stil de viaţă sănătos ulterior.Se recomandă evitarea prăjelilor şi a mâncărurilor gătite în general şi consumul alimentelor proaspete, crude – legume, fructe. Carnea de pui la grătar este recomandată în primele zile, precum şi peştele, carnea roşie putând fi introdusă pe parcurs, dar numai gătită pe grătar sau la cuptor.
Evitarea pe cât posibil a zahărului rafinat, alcoolului, cafelei şi tutunului este ideală, menţinând corpul curat şi sănătos!
Sursa foto: cristianmargarit.ro