Averea celor mai bogaţi zece oameni din lume s-a dublat în timpul pandemiei
Averea celor mai bogaţi zece oameni din lume s-a dublat de la începutul pandemiei de coronavirus, arată organizaţia de caritate Oxfam, într-un document publicat luni sub titlul „Inegalitatea ucide”.
Conform datelor preluate de dpa, în acelaşi timp peste 160 de milioane de oameni au fost împinşi sub nivelul sărăciei.
Studiul publicat înaintea agendei Forumului Economic Mondial de la Davos susţine că inegalităţile economice, de gen şi rasiale, precum şi cele între ţări „fac bucăţi lumea în care trăim”.
„Nu este din întâmplare, ci este o alegere: violenţa economică este comisă când opţiunile politice structurale sunt luate pentru cei mai bogaţi şi mai puternici oameni. Asta ne afectează direct pe toţi, iar cel mai mult pe cei mai săraci, pe femei şi fete şi pe cei din grupurile categorisite în funcţie de rasă”, susţin autorii.
Îndemnând guvernele să impună un impozit unic de 99% pe câştigurile de pe urma COVID-19, organizaţia caritabilă a declarat că cifrele Băncii Mondiale arată că 163 de milioane de persoane au fost împinse sub pragul sărăciei, în timp ce super-bogaţii au beneficiat de stimulentele oferite de guvernele din întreaga lume pentru a atenua impactul virusului.
Oxfam estimează că, până în 2030, 3,3 miliarde de oameni vor trăi cu mai puţin de 5,50 dolari pe zi. Organizaţia a precizat că veniturile a 99% din populaţia lumii s-au redus din martie 2020 până în octombrie 2021, în condiţiile în care Elon Musk, fondatorul companiei de automobile electrice Tesla, şi ceilalţi nouă cei mai bogaţi miliardari s-au îmbogăţit colectiv cu 1,3 miliarde de dolari pe zi.
Potrivit cifrelor preluate din lista miliardarilor din revista Forbes, Elon Musk şi-a văzut averea mărinduse de 10 ori, ajungând la 294 de miliarde de dolari în primele 20 de luni ale pandemiei, ceea ce l-a propulsat deasupra lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon, ca fiind cea mai bogată persoană din lume.
Într-o perioadă în care acţiunile din domeniul tehnologiei au crescut vertiginos pe Wall Street, averea netă a lui Bezos a crescut cu 67%, ajungând la 203 miliarde de dolari, averea lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, s-a dublat, ajungând la 118 miliarde de dolari, în timp ce averea fondatorului Microsoft, Bill Gates, a crescut cu 31%, ajungând la 137 de miliarde de dolari.
Oxfam recomandă impozitarea progresivă
Organizaţia caritabilă a îndemnat guvernele să perceapă impozite pe capital şi pe avere într-un raport intitulat „Inegalitatea ucide”, destinat să coincidă cu reuniunea, acum amânată, a elitei mondiale la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Oxfam a declarat că un impozit excepţional de 99% pe câştigurile din averile celor mai bogaţi zece oameni ar putea plăti suficiente vaccinuri pentru a vaccina întreaga lume şi ar putea oferi resursele necesare pentru a combate schimbările climatice, pentru a oferi asistenţă medicală şi protecţie socială universală şi pentru a aborda violenţa bazată pe gen în 80 de ţări. Chiar şi după această taxă de 99%, cei 10 miliardari de top ar avea o situaţie mai bună cu 8 miliarde de dolari între ei decât înainte de pandemie, a declarat organizaţia caritabilă.
Ameninţarea reprezentată de inegalitate a fost subliniată săptămâna trecută de preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, atunci când a anunţat cele mai recente previziuni ale organizaţiei sale privind economia mondială:
„Ţările în curs de dezvoltare se confruntă cu probleme grave pe termen lung legate de ratele mai scăzute de vaccinare, de politicile macroeconomice globale şi de povara datoriei. Există un canion tot mai mare între ratele lor de creştere şi cele din economiile avansate. Această inegalitate este şi mai dramatică în ceea ce priveşte venitul pe cap de locuitor şi venitul mediu, iar persoanele din ţările în curs de dezvoltare sunt lăsate în urmă şi ratele sărăciei cresc. Asistăm la răsturnări îngrijorătoare în ceea ce priveşte sărăcia, nutriţia şi sănătatea“, a declarat David Malpass.
Directoarea executivă a Oxfam International, Gabriela Bucher, a declarat că „nu a fost niciodată mai important să începem să corectăm nedreptăţile violente ale acestei inegalităţi obscene, smulgând înapoi puterea elitelor şi averile extreme, inclusiv prin impozitare, readucând acei bani în economia reală pentru a salva vieţi”. Autorii studiului cer reducerea averilor extreme prin taxare progresivă, prin măsuri publice cu eficienţă dovedită în reducerea inegalităţii, precum şi reorientarea cu curaj a puterii în economie şi societate.