Avertismentul lui Erdogan pentru SUA

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat că Statele Unite vor pierde un aliat puternic şi sincer dacă nu îşi schimbă atitudinea faţă de ţara sa, a transmis duminică televiziunea Haberturk, preluată de AFP.

Turcia ar putea solicita un arbitraj internaţional dacă Statele Unite blochează vânzarea de avioane de luptă F-35 pentru forţele aeriene turce, a afirmat preşedintele.

Legislativul american a adoptat un amendament la cea mai recentă versiune a bugetului Apărării pe 2019, aprobat de ambele Camere, care îngheaţă livrările de avioane F-35 către Turcia din cauza intenţiei acestei ţări de a cumpăra sisteme antirachetă ruseşti S-400, scrie The Washington Times. Decizia finală va fi luată după ce Pentagonul va analizat consecinţele anulării livrărilor.

Potrivit The Hill, în următoarele 90 de zile, Pentagonul trebuie să înainteze un raport Congresului despre posibilul impact al neparticipării Turciei în programul F-35, relaţiile Ankara-Washington şi intenţia armatei turce de a cumpăra S-400.

Zilele trecute, secretarul american al Apărării, James Mattis, a trimis Congresului o scrisoare şi a cerut să nu fie oprită livrarea avioanelor de luptă F-35.
Mattis a arătat că împărtăşeşte îngrijorările Congresului privind alunecarea Turciei spre un regim autoritar, cu consecinţe asupra drepturilor omului şi asupra statului de drept. El a atras însă atenţia că oprirea livrării de avioane către Turcia va afecta lanţul internaţional de aprovizionare, va ridica preţurile şi va cauza întârzieri în furnizări, în condiţiile în care cel puţin 10 firme turceşti produc piese pentru avioanele de luptă F-35.

Turcia, a doua cea mai mare armată a NATO, şi Rusia au semnat un acord în decembrie 2017 privind livrările de rachete S-400 pentru aproximativ 2,5 miliarde de euro. Acest contract prevede ca Ankara să achiziţioneze două baterii de rachete S-400. Cele două ţări au convenit de asemenea asupra cooperării tehnice, care va permite Turciei să producă rachete sol-aer pe teritoriul său.

În plus, Erdogan a susţinut că nu va ceda ameninţărilor preşedintelui SUA, Donald Trump, cu sancţiuni împotriva Turciei în cazul în care autorităţile de la Ankara nu îl eliberează pe pastorul american Andrew Brunson. Pe de altă parte, Erdogan a dezvăluit că Turcia a cerut ajutorul Statelor Unite pentru repatrierea cetăţeanului turc Ebru Ozkan, închis în Israel.

Brunson a fost mutat săptămâna aceasta din închisoare în arest la domiciliu, după un an şi nouă luni de detenţie. El a lucrat în Turcia 20 de ani înainte de a fi acuzat că a sprijinit grupul care a organizat puciul eşuat din 2016 şi că susţine Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Pastorul respinge aceste acuzaţii, în urma cărora ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare. Situaţia sa a fost discutată sâmbătă de secretarul de stat american, Mike Pompeo, cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut joi Turciei să-l elibereze „imediat“ pe pastorul american Andrew Brunson.
„SUA vor impune importante sancţiuni împotriva Turciei pentru detenţia îndelungată a pastorului Andrew Brunson, un creştin formidabil, tată de familie şi o persoană magnifică“, a scris Donald Trump într-un mesaj pe Twitter, la scurt timp după ce vicepreşedintele Mike Pence ameninţase Ankara cu măsuri punitive.

Adresându-i-se şefului statului turc Recep Tayyip Erdogan, vicepreşedintele american Mike Pence i-a transmis joi dimineaţă un „mesaj din partea preşedintelui SUA“: „Eliberaţi-l pe pastorul Andrew Brunson acum sau fiţi gata să suportaţi consecinţe!“.

„Dacă Turcia nu va lua măsuri imediate pentru eliberarea acestui credincios nevinovat şi trimiterea lui acasă în America, SUA vor impune sancţiuni semnificative împotriva Turciei până la eliberarea sa“, a avertizat Mike Pence.

Arestarea pastorului Brunson reprezintă unul din numeroasele dosare care tensionează relaţiile între Ankara şi Washington, ţări aliate în cadrul NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.